Svijet
Typography

GRENCHEN/Švicarska - Jedan od najpoznatijih događaja na prostoru Švicarske u ove hladne zimske dane je svakako humanitarna zabavna večer koju po deseti puta organizira Zavičajni klub Donja Tramošnica pod sloganom „Selo moje sve me tebi zove“ u jednoj od najboljih dvorana na ovim područjima.  Riječ je o Luxori dvorani u Grenchenu u blizini Solothurna.

svi

Na žalost ove godine nisu bila sva mjesta ove velike dvorane ispunjena, razlog tome su još dvije zabavne večeri naših posavljaka u neposrednoj blizini. Međutim organizator je se pobrinuo da organizacija bude na visokom  nivou, a  oni koji su došli svakako su  uživali u dobrom društvu, ugodnoj atmosferi, jelu i piću a to su sve popratili su: Samira i  „Drale“ s bandom Raščica, a oni koji nisu došli, nisu ni vidjeli te i ne znaju da su propustili nešto lijepo i zabavno a samim time i humanitarno sudjelovanje u jednom od budućih projekata koje iz godine u godinu uspješno sprovodi Zavičajni klub Tramošnica Donja iz Thuna.

samira

Uz predsjednika i tajnika Udruge kratkim pozdravnim riječima gostima su se obratila i tri svećenika: župnik  iz Donje Tramošnice fra Jozo Puškarić, tramošniki sin fra Bono Kovačević vikar u župi Domaljevac i misionar u Švicarskoj fra Gojko Zovko!

 I ove godine po drugi puta nastupio je HKUD Croatia iz Basela i organizator nije pogriješio na izboru. Svaki njihov nastup je nagrađivan burom pljeska prezadovoljnih gostiju .

Za napomenuti je kako ovaj HKUD Croatia iz Basela okuplja mlade u dvije folklorne skupine i to pjevačei plesače.

kud

Žarka želja nam je očuvati tradiciju folklora na ovim prostorima i u najljepšem ozračju pokazati da smo spremni svakoga dana s novim uigravanjem i vježbanjem  proširiti našu bogatu izvornu tradiciju kazala je  gospođa Mišaela Mikulić koreografica HKUD-a Croatia iz Basela koja vodi ovu folklornu grupu koja ima 20-ak aktivnih i još oko 50-tak pasivnih članova koji ih podržavaju kako moralno tako i materijalno. Sami su sebi šivali narodne nošnje iz Slavonije, Srednje Bosne, Hercegovine i Dalmacije dok su posavske morali poručiti i kupiti jer njih nije tako lako načiniti. Članovi HKUD-a se redovno sastaju jedan puta tjedno i do sada su nastupali u skoro svim kantonima Švicarske gdje boravi naš Hrvatski puk. Sadašnja koregrafica gospođa Mišaela Mikulić nam  je kazala kako je zadovoljna dosadašnjim radom ali je naglasila da imaju cilj povećati broj članova te imati i svoje svirače.

Ne želimo prepustiti zaboravu bogatstvo našega folklora i veliku kulturnu baštinu koju su nam ostavili naši djedovi i pradjedovi. Svi smo radnici ili učenici koji živimo modernim načinom života, ali jednako tako uživamo u slobodno vrijeme poslušati naše tradicionalne instrumente: gusle, violinu i šargiju i obući naše narodne nošnje iz Slavonije, Posavine, Srednje Bosne, Hercegovine i Dalmacije kazao je gospodin Zlatko Mikulić predsjednik HKUD Croatia iz Basel. Novoizabrani predsjednik je od početka bio član ovoga HKUD-a, a 2014. godine je izabran na godišnjoj Skupštini za predsjednika HKUD-a Croatia iz Basela.

Na upit zašto HKUD nosi ime Croatia gospodin Zlatko Mikulić, predsjednik KKUD-a je kazao kako je prije četrnaest godina postojao jedna folklorna skupina s takvim imenom pa su ga oni po preporuci njihova misionara i naslijedili. S obzirom da imaju plesače iz Slavonije, Bos. Posavine (najviše), Srednje Bosne, Hercegovine i Dalmacije stoga im to  ime nekako najviše i odgovora.  Na upit što misli za budućnost gospodin Zlatko Mikulić predsjednik HKUD-a je kazao kako imaju motiviranu upravu kao i plesače i pjevače te bi ga veselilo da se zadrže u ovom broju, ali napominje kako je teško mlade zadržati u tom krugu i ne samo u folkloru već i u nogometu i slično.

Nećemo zaboraviti ni ukusna jela domaće kuhinje kao ni uštipke s pavlakom i crnom kavom koje su poslužile tramošničke snaše u njihovim starim seljačkim  nošnjama!

Uz veoma bogatu tombolu kao i kulturno zabavni program bilo je i niz zavičajnih iznenađenja koje iz godine u godinu organizira neumorni predsjednik ZK Tramošnica Donja gospodin Marko Bošnjak.

marko

Uz njega i njegov tim od 2006. godine kada je klub osnovan do sada se mnogo toga uradilo u zavičaju. Bili su organizatori i inicijatori velikog boja projekata do sada.
Krenuli su s ograđivanjem i uređenjem infrastrukture na novoosnovanom mjesnom groblju. Postavili su kovanu metalnu ogradu, ogradili groblje i uredili prostor ispred groblja za parkiranje.

Poslije toga su krenuli s obnovom devastiranog objekta mjesne ambulante. Počevši od krova pa do kompletnog uređenja pošte, matičnog ureda i ureda MZ bila je njihova inicijativa a tu su se kasnije uključili i još neki pojedinci.

Zatim su izgradili i uredili grobljansku kapelicu s mrtvačnicom. Sufinancirali su uličnu rasvjetu u selu s iznosom od 10 000 švicarskih franaka. Financirali su grijanje u župnoj crkvi, kao i proslavu 40-e obljetnice župe sv. Ivana Krstitelja 2013. godine.

Tek je početak ove godine i za nju još nismo donijeli konkretan cilj, ali planove imamo i nadamo se da će se kao i do sada pozitivno ostvariti kazao je predsjednik kluba Marko Bošnjak.

Za GIP piše Mišo Perak{jathumbnail off}