Zanimljivosti
Typography

stedna zaruljaSvi oni koji koriste štedne žarulje, odnosno CFL (compact fluorescent lamp) žarulje, mogli bi proučiti upute američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) o tome što treba učiniti ako se slučajno takva žarulja razbije. Iz Agencije navode da je pravilno postupanje kod čišćenja potrebno jer one sadrže male količine žive.

Ako se žarulja razbije, prije nego počnete čistiti, prostoriju trebaju napustiti ljudi i životinje. Otvorite prozore i ostavite prostoriju da se zrači između pet i 10 minuta. Također, isključite klima-uređaj ako je uključen.

Koliko su štedne žarulje doista opasne?

Mit ili stvarnost
Koliko su štedne žarulje doista opasne?.
. Čišćenje:
1. Ako se žarulja razbila iznad čvrste površine, pažljivo pokupite krhotine i prah nekim čvrstim papirom ili kartonom, te sve bacite u staklenku s metalnim poklopcem ili plastičnu vrećicu koju trebate čvrsto zatvoriti.

2. Uzmite ljepljivu traku ili selotejp kako bi pokupili sve preostale čestice stakla i praha. I traku bacite u staklenku ili plastičnu vrećicu.

3. Obrišite područje na kojem se razbila žarulja vlažnim papirnatim ubrusima ili vlažnim maramicama. Bacite ih u staklenku ili plastičnu vrećicu.

4. Usisavanje se ne preporuča, ali ako ipak morate usisavati jer još uvijek ima komadića stakla, imajte na umu da prozori moraju ostati otvoreni te odmah uklonite vrećicu iz usisavača. Agencija navodi da se usisavanje ne preporuča jer bi ono moglo raspršiti moguće ostatke praha koji sadrži živu.

5. Staklenku ili vrećicu s razbijenom žaruljom odmah iznesite iz kuće, u kontejner.

A što sa štednom žaruljom kad pregori?

Pravilnik je jasan
A što sa štednom žaruljom kad pregori?.
. 6. Operite ruke sapunom i vodom, te ostavite prostoriju u kojoj se žarulja razbila da se zrači još nekoliko sati.

7. Ako se žarulja razbila nad tepihom, ponovite sve ove korake, a kad ubuduće usisavate tepih nad kojim se razbila žarulja, opet otvorite prozor, isključite klimu i nakon usisavanja ostavite sobu da se zrači nekoliko sati.

Iz Agencije navode da je pravilno postupanje kod čišćenja razbijene CFL žarulje potrebno jer te žarulje sadrže male količine žive – 1/100 količine koju sadrži termometar sa živom. Zato ne morate biti u panici ako ne možete ispuniti sve korake u čišćenju: to su samo predostrožnosti koje reflektiraju najbolju praksu kod čišćenja razbijenih CFl žarulja, poručuju iz američke EPA-e.