Udruga fra. Grga Vilić
Typography

Knjiga o Vrbovcu 2U nedjelju, 6. travnja 2014. godine, u Vrbovcu je predstavljena knjiga Ive Lubine "Škola u Vrbovcu". Sunakladnik knjige je udruga "fra Grga Vilić". Dvorana vrbovačkoga Doma bila je premala da primi sve zainteresirane. Vrata su bila otvorena tako da izlaganja čuju i oni što su stajali u hodniku. Među nazočnima bili su Vrbovčani, članovi autorove i suprugine rodbine, kao i brojni prijatelji.

O knjizi su govorili: prof. Andrea Lubina, voditeljica programa; mr. sc. Anto Knežević, recenzent knjige i predsjednik udruge "fra Grga Vilić"; Luka Jurić, direktor Turističke zajednice Županije Posavske, te sam autor, Vrbovčanin Ivo Lubina.

Ivo Lubina je predsjednik ekološkog društva "Lipa". On je kao planinar početkom 2013. godine na Kilimandžaru osvojio najviši vrh Afrike.

Na predstavljanju knjige u Vrbovcu spomenuti su stari običaji i gradnja vrbovačke škole. Pljeskom su pozdravljeni svi nazočni učitelji, kao i jedina nazočna vrbovačka baka koja je na glavi nosila tradicionalnu crnu maramu.

Autor je govorio o prikupljanju građe i nastanku knjige. Istaknuo je da je bio nadahnut radom fra Grge Vilića (1945.-2009.) i njegovim "Dokumentacijskim centrom Podvučijak - Potočani".

Rasprava je bila zanimljiva i živahna. Nakon predstavljanja knjige druženje je nastavljeno uz koktel i zakusku.

Neki su kušali i čašicu "Vrbovačke ranke". Nju je ispekao sam autor, od plodova iz svojega obiteljskog šljivika. Šljiva "ranka" bila je služena iz staklene ploske.

Za Posavinu.org piše udruga "fra Grga Vilić"