Religija
Typography

kupres crkvaKUPRES - Danas u nedjelju 23. ožujka 2014. iz Crkve Sv. Obitelji  u Kupresu  je HRT uživo prenosila Svetu Misu prigodom tjedna solidarnosti Crkve u Hrvatskoj sa Crkvom u BiH.

Akcija tjedna solidarnosti s  Crkvom u BiH provodi se osmu godinu za redom, a  princip je takav da se prikupljeni novac ulaže u projekte koji će s vremenom stvarati dobit te će se ista dalje koristiti za Caritasove pučke kuhinje i druge slične projekte pomoći potrebnima.

Već tradicionalno svake treće korizmene nedjelje u jednoj od župa u BiH predsjednik Hrvatskog Caritasa sudjeluje u Euharistiji prigodnim obraćanjem, te je spomenimo, prošle godine, bio kod nas u Odžaku, u Bosanskoj Posavini.  Ove godine izabran je Kupres. Prigodna činjenica da je ova godina „Godina obitelji“, imala je možda utjecaj na izbor ove župe, jer je jedina župa u Vrhbosanskoj Nadbiskupiji  posvećena Svetoj Obitelji upravo  Župa Sv. Obitelji u Kupresu. Ona  je ujedno i najmlađa Župa koja egzistira tek treću godinu.

Domaćin cijelog događaja je bio nadbiskup vrhbosanski, uzoriti Vinko kardinal Puljić, koji je predslavio Svetu Misu, a propovijedao je biskup varaždinski, mons. Josip Mrzljak, koji je kako smo već spomenuli predsjednik Hrvatskog Caritasa.

Kuprešaci su se kao domaćini okupili  u veoma velikom broju i pokazali da su ono što jesu kazao župnik Župe Sv. Obitelji u Kupresu don Marko Tomić, te nadodao kako je bio radostan vidjeti veliki broj župljana u narodnim nošnjama koje su pokazale dio bogatog kulturnog naslijeđa kupreškog kraja.

Tijekom Sv. Mise nastupio je veliki župni zbor uz pratnju orgulja na kojima svira gospođica Vanessa Čičak, a zborom je  ravnao maestro Alojz Čakarić. Nastupio je i  dječji župni zbor uz tamburaški sastav „Kupreški snjegovi“. Na taj način su izrazili duboku zahvalnost za ono što naša subraća u susjednoj RH čine  za nas, te posredstvom Hrvatske Televizije i drugih medija iskazali duboko zajedništvo jednih s drugima.

Izravnom prijenosu Sv. Mise iz Kupresa prethodila je desetominutna reportaža o Župi i kupreškom kraju čiji je autor Miljenko Karačić iz HRT dopisništva Mostar, a reportaža je pokazala uz Župu Sv. Obitelji i kolijevku kršćanstva na Kupreškoj visoravni – mjesto Otinovci gdje se nalaze temelji četiriju Crkava počevši sa onom iz V. stoljeća pa sve do Crkve posvećene Svetom Ivanu Krstitelju, a sagrađene nakon Domovinskog rata.

Za GIP piše Mišo Perak