Religija
Typography

sestra augustina barisicPoštovani čitatelju, činjenica je da nije lako pisati o slobodi. Donekle nije lako pisati niti o ljubavi. Nije lako ni živjeti slobodu i temeljnu ljubav. Nije lako svjedočiti ju…

I nije mi bilo lako, dok vozim u automobilu, „na pola uha“ slušati na radiju dvojicu pregovarača o uzimanju rekla bih „zračne anamneze“ za nas „pacijente“ kao i koju famoznu terapiju provoditi da i kod nas zaživi sloboda nad slobodama i ljubav nad ljubavlju! Kažu, živjeli bi oni slobodu u demokraciji bez odgovornosti… a nadmetanjima nije bilo kraja, dok nisam ugasila radio. Same pameti!

No, nastavak moga razmišljanja o odslušanoj temi odveo me je do sv. Pavla, koji u Poslanici Galaćanima 5,1-14 kaže: „Za slobodu nas Krist oslobodi!“ i poručuje: „Ali vi ste, braćo, na slobodu pozvani! Držite se dakle i ne dajte se ponovno u jaram ropstva! Samo neka ta sloboda ne bude izlikom tijelu, nego ljubavlju služite jedni drugima“. Ta sav je Zakon ispunjen u jednoj jedinoj rečenici: „Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga“! (Gal 5,1-14).

Dakle, Pavao ima vrlo snažan argument slobodi i daje mi odgovor na pitanja koja sam sama postavljala.
Pavao Zakon vidi u moralu. Zakon je to koji i nas poziva na sveukupnu unutarnju moralnu promjenu u čovjeku koji se ostvaruje kroz slobodu Evanđelja. To je Kristov Zakon. To je Njegovo djelo. Sloboda je dar čovjeku od Boga. Ona je kao i ljubav potpuno djelo Duha, a nastaje na temelju vjere! Ali, nije to sve. Pavao tumači i kako kršćanski život treba imati odjek kao i posljedicu djelovanja Duha. To znači da sv. Pavao izražava slobodu i ljubav kroz pouzdanje u Gospodina, pouzdanje koje Krist daje.

Dakle, Pavao u Poslanici nudi i nama način kako se koristiti kršćanskom slobodom, ali i njezinim ograničenjima. To je osobito zbog toga kako bi pokazao da je novo pravilo kršćanskog života ljubav i da je u tome ispunjenje Zakona.

I na kraju, dragi čitatelji neka poruka svima nama bude kako nam sloboda i ljubav ne smije postati „lansirana bomba“ ili izgovori za lagodan život! Sloboda neka nam bude velika vrednota koja će kroz nas naglašavati slobodu i ljubav svih zakona ljubavi, a posebno one Isusove koja kaže: „Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga“, a ona je ujedno i jedan od najboljih komentara Isusovog novog socijalnog zakona (Mt 5, 20-48) u kojoj je sažeta sva Isusova civilizacija ljubavi (25, 31-40). Slijedimo slobodu kroz ljubav i ljubav kroz zrelu slobodu!

Sestra Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove