Religija
Typography

Kako prenosi talijanski list Il Giornale, Kongregacija za nauk vjere predala je papi Franji svoje izvješće o Međugorju. Premda sadržaj izvješća nije službeno objavljen, Il Giornale piše kako je Kongregacija Međugorje prepoznala kao „mjesto vjere, molitve i pobožnosti“, ali ne i kao svetište, te kako i dalje nema potvrde o nadnaravnosti ukazanja, što je i bilo za očekivati budući da (navodna) ukazanja još uvijek traju.

medjugorje

Prema pisanju talijanskog lista, Kongregacija je u svojem dokumentu pozvala vjernike da i dalje hodočaste u Međugorje, ali da se suzdrže od susreta sa vidiocima i sudjelovanjima na navodnim ukazanjima, koja troje od njih još uvijek svakodnevno imaju, kako bi se izbjegli mogući fanatizmi.

Kongregacija je, kako se navodi, u biti podržala pravorijek koji su 1991. donijeli biskupi tadašnje Jugoslavije. Kongregacija ce također preporučiti biskupima da u svojim biskupijama ne dopuštaju sastanke, svjedočenja i vidanja koja održavaju vidioci, a vjernicima da ne sudjeluju u takvim događajima.

Međugorje tako neće dobiti ni status svetišta, međutim, Kongregacija će navodno podržati Međugorje kao “mjesto molitve”, u vidu brojnih izvješća intenzivne duhovnosti koju posjetitelji tamo doživljavaju. Hodočašća u Međugorje neće biti zabranjena, pod uvjetom da se ne baziraju na navodnim ukazanjima.

– Mirno i spokojno iščekujem Papinu odluku – izjavila je za Il Giornale vidjelica Vicka Ivanković.

Spomenimo kako je u prijašnjim dopisima Kongregacije za nauk vjere izražen sličan stav glede hodočašća u Međugorje: „hodočašća su dopuštena pod uvjetom da se ne smatraju priznanjem događaja koji su još u tijeku i koji još zahtijevaju crkvena ispitivanja“.

Povodom 34. obljetnice međugorskih ukazanja, poznati katolički novinar i publicist Vittorio Messori u razgovoru za RAI izjavio je kako “nepriznavanjem Gospinih ukazanja (u Međugorju) Papa riskira shizmu”, no dodao je kako očekuje tek “privremenu odluku” s obzirom da su međugorska događanja još uvijek u tijeku.

Preuzeto s Hrvatskog medijskog centra: http://hms.ba{jathumbnail off}