Dopisnici
Typography

vaterpoloHrvatska vaterpolska reprezentacija osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu! Sa savršenim nizom od osam pobjeda Hrvatska je dokazala da je najbolja reprezentacija na svijetu, zaokruživši zlatni trolist Svjetskim, Europskim i Olimpijskim zlatom...


Vidjelo se od prvih dodira s loptom i jednih i drugih da to nije "obična utakmica". Finale Olimpijskih igara učinilo je nervoznima i takve vaterpolske veličine kakve imju hrvatska i talijanska reprezentacija. Posebno su u početnoj fazi griješili hrvatski igrači, bilo je i promašaja i tehničkih pogrešaka.

Talijani su utakmicu otvorili pogocima Galla i Feluga, oba puta s igračem više. Na drugoj strani vratar Tempesti utakmicu je otvorio kao Omeyer u rukometnom polufinalu. Ništa pored njega nije moglo proći sve do posljednje minute prve četvrtine. Tada ga je Buljubašić uspio "probušiti", ali malo je nedostajalo da i tu loptu talijanski vratar zaustavi prije nego što prijeđe gol-liniju.

U drugoj četvrtini Hrvatska je već izgledala bolje. Obrana je i dalje bila čvrsta i sigurna, Pavić je skidao sve što je prolazilo pored naše obrane, a konačno je nešto proradilo i na drugoj strani. Joković i Barać preokrenuli su rezultat u našu korist i na poluvreijeme se otišlo s 3:2.

Treću četvrtinu otvara Felugo pogotkom za 3:3, no to je bilo sve što je u tom periodu igre prošlo iza Pavića. Uzvratio je Bošković najprije s igračem više, a zatim iz peterca kojeg je zaradio Hinić za 5:3. U posljednjih pet minuta treće četvrtine ni jedan protivnik nije uspio savladati protivničkog vratara. Hrvatska je u posljednjih osam minuta ušla s dva pogotka prednosti.

A onda je na scenu stupio Maro Joković. S dva sjajna pogotka Jokovićevom ljevicom Hrvatska je otišla na 7:3 i bilo je jasno da za Talijane više nema povratka. Sukno je potvrdu pobjede odradio pogotkom za 8:4 dvije minute prije kraja i od tog trenutka počelo je hrvatsko vaterpolsko slavlje!

Nakon zlata na Svjetskom prvenstvu, zlata na Europskom prvenstvu, hrvatska vaterpolska reprezentacija osvojila je zlato i na Olimpijskim igrama! Sjajna kruna sjajne vaterpolske generacije na čelu s izbornikom Ratkom Rudićem!

HRVATSKA - ITALIJA 8:6 (1:2, 3:2, 5:3)

Suci: Sergi Borrell Sanchez (Španjolska), György Juhasz (Mađarska)

Hrvatska: Josip Pavić, Damir Burić, Miho Bošković 2(1), Nikša Dobud, Maro Joković 3, Ivan Buljubašić 1, Petar Muslim, Andro Bušlje, Sandro Sukno 1, Samir Barač 1, Igor Hinić, Paulo Obradović, Frano Vićan.
Izbornik: Ratko Rudić

Italija: Stefano Tempesti, Amaurys Perez, Niccolo Gitto, Pietro Figlioli, Alex Giorgetti 1, Maurizio Felugo 3, Massimo Giacoppo, Valentino Gallo 1, Christian Presciutti 1, Deni Fiorentini, Matteo Aicardi, Danijel Premuš, Giacomo Pastorino.
Izbornik: Alessandro Campagna.

Igrač više: Hrvatska 4/6, Italija 3/9

Peterci: Hrvatska 1/1, Italija 0/0