Anto Pranjkić
Typography

Ovo priznanje nadilazi simboličko značenje i njime se šalje poruka kako su i Posavci/ljaci počeli kreirati jednu malo drugačiju praksu u kojoj se respektiraju dometi osoba iz Zavičaja ili su posavskih korijena. Bosanska Posavina je dala mnoštvo osoba visokog profila u znanosti, kulturi, umjetnosti, sportu, duhovnim zvanjima....

Na Posavskoj večeri izvorne glazbe organiziranoj u petak na večer u organizaciji Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu u Rugvici uručena su priznanja „Ponos Posavine 2021.“ u devet kategorija te priznanja „Prijatelj Posavine“ i „Nada Posavine“. Nazočne su prigodnim govorima pozdravili generalni konzul RH u Banja Luci Zoran Piličić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i načelnik općine Rugvica Mato Čičak.

culjak

Među nazočnim gostima nalazio se i voditelj Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u BiH Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Ivan Zeba te župnik župe „Svetog Jurja mučenika“ u Derventi vlč. Marko Slišković. Nazočne goste najprije je pozdravio predsjednik Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu Ilija Guberac. Na dobro osmišljenoj organizaciji ove manifestacije okupilo se oko 400 Posavljaka koji žive u okolici Zagreba i u posljednje tri godine ovo je najposjećeniji zavičajni skup Hrvata Bosanske Posavine, koji je posvećen svim preminulim pjevačima i sviračima izvorne glazbe koja se pjeva i sluša u Bosanskoj Posavini, sjeveroistočnoj i Središnjoj Bosni s posebnim intenzitetom na prostorima Žepča i Kaknja.

U svom pozdravnom govoru državni tajnik Zvonko Milas je, između ostaloga, istaknuo važnost Općih izbora u BiH u listopadu ove godine koji su izuzetno važni za hrvatski narod te pozvao nazočne Posavljake da izađu na izbore. On je također napomenuo kako on osobno i Središnji državni ured daju potporu svim projektima Hrvata u BiH pa tako i Hrvata u Bosanskoj Posavini. Naglasio je, između ostaloga, i važnost projekta zaštite izvorne glazbe kao nematerijalnog kulturnog blaga UNESCO-a kao jednog od najvažnijih projekata Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu.

-Hrvati Bosanske Posavine neodvojiv su dio sveukupne povijesti svojih dviju domovina - Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Njihov svekoliki doprinos jačanju i očuvanju hrvatskog nacionalnog korpusa je nemjerljiv i nezamjenjiv, izjavio je, između ostaloga, državni tajnik Zvonko Milas.

Ovom su prigodom dodijeljena priznanja „Ponos Posavine 2021.“ uspješnim Posavljacima u devet kategorija, priznanja „Nada Posavine“ mladim Posavljacima koji su posebno talentirani te priznanja „Prijatelj Posavine“ onima koji su dali poseban doprinos Bosanskoj Posavini. Priznanja „Prijatelj Posavine“ su dobili: novinar Damir Ljubičić, voditelj Samostalnog odjela za Hrvate izvan Republike Hrvatske Hrvatske radio televizije Ivo Kujundžić, generalni konzul RH u Banja Luci Zoran Piličić, državni tajnik Zvonko Milas i ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

U ime svih nagrađenih skup je pozdravio Urednik samostalnog odjela HRT za Hrvate izvan RH Ivo Kujundžić, a Generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zoran Piličić nije krio oduševljenje brojem okupljenih Posavljaka.
-Ovu kulturnu manifestaciju i društveno događanje organizirala je Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu, udruga koja na ovaj način čuva tradiciju i kulturnu baštinu Hrvata iz Bosanske Posavine.

Dodijeljene su godišnja priznanja i plakete u dvije kategorije: "Ponos Posavine" - za postignuća u društvenom, kulturnom, sportskom i gospodarskom životu i "Prijatelj Posavine" - za pojedince koji su se svojim radom dokazali i pokazali kao istinski prijatelji Bosanske Posavine i Hrvata iz tih krajeva. Bila mi je izuzetna čast, zajedno s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, državnim tajnikom Zvonkom Milasom i urednikom HTV redakcije za Hrvate izvan Hrvatske Ivom Kujundžićem, primiti priznanje Prijatelj Posavine za 2021., za „Glas Hrvatske“ izjavio je generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zoran Piličić.

ministar radman

Prema riječima novinara HINA-e Peje Gašparevića, nositelja priznanja „Ponos Posavine“ u kategoriji „Novinar godine“ ovo je za svakog Posavljaka posebno priznanje.

- Ovo priznanje za mene osobno ima veliku važnost jer dolazi iz Zavičajnog miljea. Dalmatinci bi rekli :"Ajme onom tko nije za svoje." Vlasnik lijepog restorana Jure Ćurak (posavskih korijena) bio je pažljiv domaćin prve manifestacije na kojoj je dodjeljivano priznanje "Ponos Posavine" i uložio je silnu energiju da se svi osjećaju ugodno. Hvala njemu a jednako hvala i Udruzi Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu koja je ustoličila priznaje "Ponos Posavine."

Ovo priznanje nadilazi simboličko značenje i njime se šalje poruka kako su i Posavci/ljaci počeli kreirati jednu malo drugačiju praksu u kojoj se respektiraju dometi osoba iz Zavičaja ili su posavskih korijena. Bosanska Posavina je dala mnoštvo osoba visokog profila u znanosti, kulturi, umjetnosti, sportu, duhovnim zvanjima.... među kojima je ne mali broj onih, neka s nitko ne naljuti što ću reći, koji su priznatiji i poštovaniji u drugim sredinama nego u svojim rodnim mjestima. Ovo nije vrijeme kada treba gonjati vile i tražiti krivca tomu, jer mnoštvo aspekta je utjecalo da Posavci/ljaci možda nisu dovoljno poklanjali pažnje toj nijansi svojeg mentaliteta. Kako mi jednom prilikom mudra glava iz Posavine reče:"Na nama je rađeno da budemo takvi“, kazao nam je nagrađeni novinar Gašparević.

U kulturnom dijelu programa nastupili su pjevači izvorne glazbe i Kulturno-umjetnička društva „Bosanska Posavina“, „Veseli Posavljaci“ i KUD „Žepče“ te Vokalno instrumentalni sastav „Gavrani“. U Rugvici se veselilo i pjevalo do jutarnjih sati.

Autor teksta: Anto Pranjkić (HRT)
Autor fotografije: Nedo Vračević