B i H
Typography

Predsjednik HKD Napredak prof. dr.Franjo Topić je izjavio kako to društvo ima važne međunarodne odnose te je član nevladinog sektora Ujedinjenih naroda (UN), a u vezi situacije u Bosni u Hercegovini istaknuo je kako nije riješeno "hrvatsko pitanje." "Napredak je poodavno prešao granice BiH i Republike Hrvatske. Osim naših brojnih  podružnica u Austriji, Njemačkoj, Americi i Kanadi, imamo i druge važne međunarodne odnose.

Piše: Pejo Gašparević

Malo se ističe da je Napredak i član nevladinog sektora Ujedinjenih naroda. No ono što se više ističe i konkretizira je naša suradnja s  Kršćanskim radničkim pokretom  i Europskim centrom za radnička pitanja koji je član Europske unije. Tako je Napredak posredno postao i član Europske unije," rekao je Topić najavljujući 63. Glavnu skupštinu Napretka koja će se održati u subotu, 24. rujna ove godine u Sarajevu.

franjo topic 900

Osvrćući se na situaciju BiH, Topić je istaknuo kako još uvijek nije dobro riješeno ustrojstvo BiH.

"BiH s dva entiteta teško je održiva, jer su to de facto dvije neovisne države. Kao što  nije do kraja riješeno ni hrvatsko pitanje," kazao je Topić.

Komentirajući odnos prema Napredku, istaknuo je kako ima kod nekih pojedinaca mišljenje da Napredak ne treba podržavati jer će se Napredak snaći i namaknuti sredstva.

"Svjesni smo opće gospodarske situacije i naravno da je trebamo dijeliti sa svima, ali proporcionalno. Ne tražimo privilegije. Ipak kod podjele sredstava trebalo bi imati neke kriterije jer to nisu ničija privatna sredstva. Trebaju se uzeti rezultati rada, broj pod organizacija,  kvaliteta manifestacija i društveno značenje neke organizacije," kazao je.
Po njegovim riječima, Napredak radi više od nekih profesionalnih državnih institucija.
"Apeliramo i očekujemo da vlast u BiH  ima više sluha za potrebe Napretka, a i drugih kulturnih institucija," naglasio je.

Pri tomu je,  osvrćući se na  odnosno vlasti u Republici Hrvatskoj prema Napretku, kazao kako ima i lijepih vijesti.

"Nakon što je SDP-ova vlada RH izbacila Napredak iz proračuna, ova je sadašnja vratila Napredak u proračun za 2016. zahvaljujući ministru Hasanbegoviću (s 500.000 kuna, prije smo imali milijun kuna). Nadamo se da će u novom proračunu biti veća stavka, pogotovu ako se zna da  hrvatska vlada daje nevladinim organizacijama gotovo dvije milijarde kuna. Treba reći da Napredak ima u RH 16 podružnica i da nije strana udruga, uostalom ni po međunarodnom pravu kultura ne poznaje državne granice,"  rekao je Topić.

On se također osvrnuo i na  neke važnije projekte Napretka te je istaknuo kako je Napredak bio s Vrhbosanskom nadbiskupijom nositelj-a uz podršku svih državnih tijela od Predsjedništva do općine-podizanja spomenika papi Ivanu Pavlu u Sarajevu.

"Radi aktualnosti trenutka, spomenut ćemo da smo dali doprinos i postavljanju spomenika sada svetoj Majci Tereziji ispred sarajevske crkve svetog Josipa, kao simbolu dobrote prema svim ljudima, posebno prema onima slabima i zapostavljenima,"  reka je podsjetivši na poruku Majke Terezije:"Ako pomažeš ljudima, možeš loše proći. Nije važno. Pomaži im!"

"Od drugih većih projekata koje  prati  i realizira Središnjica Napretka treba spomenuti da Zaklada Otvorena kuća u Garevcu kod Modriče već donosi plodove-lani oko 20 tona jabuka," naglasio je Topić govoreći o aktivnostima Napretka.

Upozorio je i na problem migracija i demografije.
"Svjedoci smo kako u posljednje vrijeme iz BiH i RH odlaze cijele obitelji. Novost je da odlaze i oni koji imaju dobre poslove, često odlaze jer u našoj zemlji ne osjećaju sigurnost i stabilnost. A posebna razlog je česta svađa nekih političara i negativan govor u medijima, što stvara veliko malodušje.

Jedna od konstanti Napretka je da, prema našim skromnim mogućnostima, pomoći ćemo sve osim iseljavanja i odlaska u inozemstvo," poručio je Topić.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
23. rujna 2016