BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

Tijekom današnjega dana a povodom izgradnje autoceste Banja Luka – Prijedor dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskoga naroda Josip jerković uputio je Priopćenje za javnost. Priopćenje donosimo u cjelosti: “Nakon saznanja o mogućnosti gradnje autoputa Banja Luka – Prijedor na dijelu trase Mišin Han – Ivanjska na području koje je najugroženije i gdje se nalazi najveći dio povratnika kao i područje gdje se najviše ulagalo u izgradnju kuća i infrastrukture kontinuirano smo činili sve što je u našoj mogućnosti kako bismo upozorili nadležne institucije o štetnosti ovako zamišljenog projekta na hrvate povratnike koji žive na tom području i koji bi bili najviše ugroženi ukoliko se ovaj projekt provede u djelo. Planirana trasa izgradnje za hrvatsku populaciju na tom prostoru bi definitvno značila ponovno iseljavanje i progon a najvjerojatnije i trajno iseljavanje s ovih područja.

Ceste život znače i naravno da treba izgraditi navedeni autoput jer on povezuje gradove, regije, ljude ali izgraditi ga izvan naseljenog mjesta čime će se spasiti kuće povratnika od rušenja.

Nedopustivo je da se ruši cijela infrastruktura jednog mjesta i da se ono uništi i izbriše kad znamo da postoji daleko jednostavnija i jeftinija mogućnost gradnje izvan naseljenog mjesta.

jerkovic govor

U svezi sa svime gore navedenim čvrsto stojim uz povratnike i shodno tome odmah sam kao dopredsjednik RS stao u obranu naših povratnika na tom području tražeći i predlagajući rješenje za navedeni problem.

Na sastanku sa predstavnicima Udruge za povratak građana, Regionalni razvoj i zaštitu okoliša – Ivanjska s kojima sam razgovarao o izgradnji navedenog autoputa i s kojima sam zajedno tražio alternativno rješenje kojim bi se trasa gradila izvan naseljenog mjesta zajedno smo donijeli određene zaključke i prijedloge za navedeni projekt.

Poslije tog sastanka sam održao niz drugih sastanaka sa konzulom RH u BL Zoranom Piličićem, koji je odmah po saznanju razgovarao sa predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem.

Nadalje, o svemu ovome upoznao sam i predsjednika kluba Hrvata u Vijeću Naroda RS Ivu Mijića kao i ostale Vijećnike u Vijeću Naroda RS.

Na zajedničkom međustranačkom sastanku SNSD i HDZ također sam razgovarao sa predsjednicom RS Željkom Cvijanović i članom Predsjedništva BIH Miloradom Dodikom te ih upoznao o navedenom problemu.

Također sam održao i sastanak sa veleposlanikom RH u BIH Ivanom Sabolićem kojem je prisustvovao i konzul RH u BL Zoran Piličić a o svemu gore navedenom upoznao sam i tajnika Središnjeg državnog ureda za hrvate izvan RH Zvonka Milasa koji je u nekoliko navrata dolazio na teren.

auto put

Uputili smo nekoliko dopisa nadležnom Ministarstvu saobraćaja i veza RS po pitanju izgradnje navedenog autoputa i po pitanju Plana parcelacije na što su odgovorili da je zakonska obveza da se izvrši javni uvid i organizira javna rasprava na kojoj će svi zainteresirani moći sudjelovati i dati svoje prijedloge i sugestije na predloženu trasu.

Naime, u dopisu stoji da se Plan ne može usvojiti dok se ne odgovori na sve primjedbe dobivene tokom procedure i ne usuglasi konačno rješenje. U dopisu od nadležnog ministarstva saobraćaja i veza RS stoji da postoji dobra volja i da će se tražiti najbolje rješenje za navedeni autoput isto onako kako se uradilo i za autoput Banja Luka – Brčko – Bijeljina a na dio trase u naseljenom mjestu Garevac.

Napominjem da institucije Hrvata u RS kao i institucije u RH stoje na raspolaganju povratnicima kako bi se pronašlo najbolje rješenje za hrvate povratnike koji su obuhvaćeni navedenim projektom”, stoji u Priopćenju za javnost kojega je tijekom današnjega dana medijima poslao Ured dopredsjednika Republike Srpske.