Boris Ćavar
Typography

Nova, četvrta knjiga proze Blanke Kraljević GRANICE U GLAVI osvanula je u nakladi Matice Hrvatske ogranak Široki Brijeg. Zaposlenica širokobriješke gimnazije, negdašnja ratna reporterka i novinarka, voditeljica brojnih književnih aktivnosti u Matici Hrvatskoj i šire, usprkos svemu i dalje stvara i piše.

Granice su u našim glavamagranice u glavi

Knjiga GRANICE U GLAVI iako opisuje događaje iz bliske prošlosti Širokog Brijega i autoričine mladosti i sadašnjosti je univerzalna kroz svoje poruke . Kako je napisala Anita Martinac, recenzent, to je neprocjenjiva škrinja uspomena Širokog Brijega. Tko ju pročita shvati da kroz razne tekstove knjiga govori o univerzalnim ljudskim vrijednostima, ljubavi, ustrajnosti istini, od prošlosti do danas.

O bilo kojem vremenu da pripovijest pregovara, Drugi rat, poraće, Domovinske rat i obrana do suvremenog doba, autorica kroz svoje likove gradi razumjevanje, naglasila je recenzent Anita Martinac.

Drugi recenzent Perina Meić, naglasila je da je važan motivacijski poticaj kako knjiga autorice koja se susrela s bolešću, nema defetizma i pesimizma. U pripovjestima autorica promjer brojne mentalne, pa i poetičke granice. Dokazi su u knjizi autoričinog ustrajnog i hrabrog povjerenja granica. I naslov knjige kazuje kako su granice u našoj glavi.

Za posavinu.org piše: Boris ĆAVAR