Boris Ćavar
Typography

U Zagrebu je 9. siječnja 2021. osnovan Posavski književni krug na inicijativu skupine književnika rođenih u Bosanskoj Posavini koja će Izdavati knjige, organizirati promocije i tiskati Zbornike radova. Organizirat ćemo dva natječaja domoljubne poezije: „Posavino, volim te kao majku“ i dodijelit ćemo nagradu fra Ilija Starčević te „Croatio, srce iz njedara“ i dodijelit ćemo nagradu fra Andrija Zirdum, kao i natječaj duhovne poezije „Radujte se narodi“ a dodijelit ćemo nagradu fra Augustin Augustinović.

Organizirat ćemo Večeri poezije u Zagrebu, ali i u Odžaku, Orašju. Brčkom i Domaljevcu. Izdavat ćemo knjige, organizirati promocije i tiskati Zbornike radova, kazao nam je Pejo Šimić, novoizabrani predsjednik  Posavskog književnog kruga.

Sukladno Statutu Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu  u Zagrebu je 9. siječnja osnovan Posavski književni krug na inicijativu skupine književnika rođenih u Bosanskoj Posavini predvođenih poznatim književnikom Pejo Šimićem. Prema riječima predsjednika Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu Ante Pranjkića kultura i književnost su najbolji medij za zaštitu i očuvanje identiteta jednoga naroda. Stoga aktivnosti na promičbi književnosti su vrlo važne u ovom  trenutku za cijelu Posavinu:

1

-Nalazimo se u nemirnim vremenima koja obilježavaju razne katastrofe i nedaće i ljudima je važno dati sadržaje koji ih mogu obogatiti, zabaviti i barem na trenutak misli usmjeriti na nešto pozitivno i lijepo. Uvjeren sam da će Posavski književni krug svojim aktivnostima na pisanju, izdavanju, promocijama knjiga i Večerima poezije najprije ispoštovati statutarne odredbe naše Platforme i kvalitetom svojih djela postati bitan reprezentat kulture Bosanske Posavine, kazao je predsjednik Pranjkić i izrazio svoje zadovoljstvo odazivom  pozvanih posavskih književnika:

2

-Pozvali smo 16 pjesnika iz Posavine koji žive u Zagrebu. Na prvu sjednicu odazvalo nam se 15. A već imamo lijep odaziv  iz inozemstva tako da već sada imamo 26 članova. I to iz Vukovara, Wiena, Zuricha, Munchena, Londona, Slavonskog Broda, Đakova i Orašja. Naša težnja i jeste da se upoznajemo i međusobno povezujemo u područjima  društva, znanosti, gospodarstva, kulture, medija, sporta i umjetnosti, zaključio je Pranjkić.

Za predsjednika Posavskog književnoga kruga izabran je nagrađivani pjesnik Pejo Šimić, a članovi predsjedništva su još Martin Lukić i Petar Knežević.

3

Prema riječima novoizabranog predsjednika Posavskog književnog kruga Peje Šimića Krug će organizirati tri natječaja: dva domoljubne i jedan duhovne poezije.

Svečanost osnivanja Posavskog književnog kruga uljepšali su Slavko Nedić i članica Benda RiM Ružica Nedić. Posavski književni krug će djelovati unutar Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu.

4

Za Posavinu.org piše Boris Ćavar