Brod
Typography

Obilježavajući 29. obljetnicu osnivanja 101. Bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane, preživjeli hrvatski branitelji i ostali vjernički puk Bosanske Posavine u molitvi su se 3. ožujka sjetili svojih 426 poginulih i nestalih branitelja te brigade.

brod vjerniciU župnoj crkvi Sv. Ilije proroka u Bosanskom Brodu misu zadušnicu za poginule, nestale i umrle branitelje, prve postrojbe u BiH koja je pružila aktivan otpor tadašnjem neprijatelju, predvodio je župnik vlč. Antonio Čutura. Suslavili su: plehanski gvardijan fra Anto Tomas, župnik u Novom Selu mons. Bosiljko Rajić, župnik u Tesliću vlč. Ivan Ravlić i župnik u Posavskoj Mahali vlč. Pavo Brajnović. Slavlje je pjevanjem animirao fra Ivan Marić, derventski dekan.

U prigodnoj homiliji župnik Čutura posvijestio je kako je molitva i sveta misa ono najbolje što čovjek može dati svojim pokojnima. Osvrćući se na misna čitanja toga dana ukazao je kako su duše poginulih branitelja u Božjim rukama i njih se više ne dotiče muka nikakva te oni nisu umrli, nego žive za nebo i poput Krista će i oni slavno uskrsnuti. „Polažući vijence i paleći svijeća mi našim poginulim braniteljima odajemo počast. Njima pripada naša zahvalnost, a naša molitva je ono najbolje što im možemo dati, poručio je župnik Čutura.brod vojnici

Molitve na grobljima i mezarju

U organizaciji članova Udruge dragovoljaca i veterana 101. Bosanskobrodske brigade cjelodnevni program je u jutarnjim satima započeo paljenjem lampiona i polaganjem vijenaca po mjesnim grobljima, a na mezarju u Kolibama Gornjim proučena je fatiha za duše poginulih branitelja muslimanske vjeroispovijesti.

Na gradskom groblju u Bosanskom Brodu kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima vijence i lampione položili su roditelji i rodbina poginulih i nestalih, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rate te predstavnici vojnih i civilnih vlasti Bosne i Hercegovi, a molitvu je predvodio župnik Čutura.

Prisjećanje na najhrabrije vitezove

brod crkva jpg

U druženju poslije mise u župnim prostorijama, uz poštivanje epidemioloških mjera, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. BBB-a, koja je i ove godina bila organizator sjećanja, Ivo Đogaš naglasio je kako se svake godine na taj dan prigodnim programom prisjećaju svojih najhrabrijih vitezova, koji su u obrani svoje rodne grude bili spremni na najveću žrtvu - svoje živote. Zahvalio je nazočnima što ih tim sjećanjem otimaju zaboravu. Iskazao je želju da ono bude tradicionalno svake godine te da to prenesu na mlađe generacije.

brod crkva1

Kroz ovu je brigadu prošlo 4 995 pripadnika, poginulo 426 pripadnika, 1 417 stradalo u borbenim djelovanjima i nekoliko je nestalih.

Kako je velik dio poginulih branitelja pokopan u Slavonskom Brodu drugi dio programa nastavljen je u popodnevnim satima u tom gradu polaganjem vijenaca, paljenjem lampiona i molitvom kod spomen obilježja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja na Gradskom groblju.

U programu su sudjelovali branitelji, članovi obitelji i rodbina poginulih, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici vojnih i političkih vlasti BiH i Hrvatske.

B. Lukačević/KT