D. Svilaj
Typography

Most kod Svilaja nalazi se na koridoru Vc Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče, na autocesti A5, dionici Sredanci – granica BiH. Most je ujedno i kontaktna točka auto cestovne mreže Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Po puštanju u promet, u punoj prometnoj funkciji bit će ukupno 59 km autoceste A5.

most svilaj 900

Nakon što je u srpnju prošle godine dovršena gradnja mosta u Hrvatskoj, otvorenje ovog graničnog prijelaza, koji je sagrađen pred kraj 2019. godine, još je na čekanju, jer radovi na gradnji graničnog prijelaza s bh. strane nisu završeni.

Završetak radova na suvremenom graničnom prijelazu po schengenskim pravilima ondje se očekuje u travnju ove godine.

Kako su izvijestili iz Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskih autocesta, most kod Svilaja zajednička je investicija Hrvatske i BiH.

Vrijednost izvedenih radova iznosi 171,8 milijuna kuna, a na temelju međudržavnog sporazuma svaka država financira projekt s udjelom od 50 posto. Udio RH u investiciji iznosi 85,9 milijuna kuna, od čega je 58 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije, odnosno Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Građevina ukupne dužine 660 i širine 29 metara sastoji se od dva zasebna objekta (uzvodni i nizvodni), od kojih svaki ima tri vozna traka.

– Most kod Svilaja završen je u cijelosti još ljetos i objekt je bez uvjetnih primjedbi prošao tehnički pregled. Puštanje u promet bit će po dovršetku radova na dijelu trase u Bosni i Hercegovini. Prema posljednjim informacijama, bh. strana provodi aktivnosti na uspostavi graničnog prijelaza te bi putnički promet mostom trebao biti pušten početkom proljeća.

Agencijsko izvješće