26
Sun, Jan
7 New Articles

Derventa
Typography

20 obljetnica brigade derventaDERVENTA-Jučer je u Derventi obilježena 20. obljetnica osnutka 103. Derventske brigade Hrvatskog vijeća obrane. Skromnoj komemoraciji nazočio je velik broj veterana brigade, ugledih gostiju i hrvatskih povratnika u derventsku općinu.

Glavni dijelovi programa bili su: otkrivanje i blagoslov spomenika brigadi u dervetskom katoličkom groblju Rabić, molitva na glavnom derventskom mezarju za članove brigade islamske vjere, spomen misa za poginule članove brigade u derventskoj župnoj crkvi i potom zajednički objed i druženje u kripti derventske crkve.

Neveliki križ na ulazu u groblje Rabić bit će od sada simbol molitve za poginule i nestale branitelje 103. Derventske brigade. Njega je blagoslovio i opijelo za pokojne vojnike izmolio derventski župnik vlč. Filip Maršić. Potom su vijence pred križ položili ratni zapovjednik brigade general Mato Bilonjić, predsjednik Federacije BiH, inače general HVO-a, g. Živko Budimir, general Ilija Rašić, g. Davor Čordaš, predstavnici stranaka i drugi. Posvetu spomenika i komemoraciju poginulih kao počasna straža osiguravali su aktivni vojnici Oružanih snaga BiH iz sastava 3. Pješadijske bojne iz Orašja.

Na putu prema gradu, sudionici komemoracije svratili su na staro derventsko mezarje, gdje su u dostojanstvenoj šutnji odslušali molitvu koju je glavni derventski imam molio za poginule članove brigade islamske vjere.

Spomen misu u derventskoj crkvi sv. Jurja predvodio je mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, uz suslavlje plehanskog gvardijana fra Mirka Filipovića, župnika Bijelog Brda vlč. Željka Marića, župnika župe Koraće fra Ivana Marića i derventskog župnika vlč. Filipa Maršića. Crkva je bila gotovo u potpunosti ispunjena vjernicima, među kojima su bili i predsjednik Federacije BiH g. Živko Budimir, ministar u vladi RS-a g. Davor Čordaš, župan brodsko-posavski g. Marušić, ratni liječnici dr. Perica Jelečević, saborski zastupnik,  i dr. Drago Prgomet kandidat za predsjednika HDZ-a RH te mnogi drugi gosti.

Biskup je temu propovijedi prilagodio isključivo nedjeljnom evanđelju, naglašavajući kako bi sva molitva ovoga skupa trebala biti da svi pokojni članovi brigade budu dostojni da vide Isusa, kako su to u odlomku evanđelja koje je čitano tražili neki došljaci. Vidjeti Isusa znači spasenje, a to je ono što se junacima koji su dali svoje živote za slobodu najbolje može poželjeti i moliti.

Župnik je na koncu podsjetio sve pristune na dužno poštovanje prema poginulim vojnicima, a to poštovanje se najbolje očituje u čuvanju onoga za što su se oni borili i ginuli. Oni koji prodaju zemlju koju su naslijedili od očeva i djedova pogrđuju i ismijavaju žrtvu ovih hrabrih ljudi.

Nakon misnoga slavlja, većina prisutnih je sišla u kriptu derventske crkve, gdje su veterani brigade priredili prigodni objed. Najvišim gostima podijelili su i prigodne darove za uspomenu na ovaj dan, a zapovjednici-veterani pozvali su u svojim govorima na obvezu da se čuva uspomena na brigadu. Pozdrav veternima uputili su također biskup Vukšić i gospoda Budimir i Čordaš.

103. dervetnska brigada Hrvatskog vijeća obrane osnovana je na svetkovinu Blagovijesti 25.3. 1992. godine i zvala se "Derventski vitezovi". Brojala je 4720 branitelja, od kojih je poginulo njih 593 a 96 se i dalje vodi kao nestalo. Ranjenih je tijekom rata bilo 1800. U svojim redovima brigada je imala najviše Hrvata, ali isto tako znatan broj Muslimana i određen broj Srba.

Preuzeto s Feniks.ba