Derventa
Typography

derventa patronDerventa, - Danas 23. travnja 2013. župa Derventa proslavila je sv. Juraja, patrona župe Derventa. Svetu misu predvodio je don Marko Lacić, župnik iz Lovnice kod Žepča, uz sasluženje župnika Derventskog dekanata i domaćeg župnika vlč. Filipa Maršića. 


Župa Derventa utemeljena je 1864. godine odvajanjem pojedinih naselja od župe Plehan i Koraće, a danas obuhvata naselja: Agići, Baščari, Bišnja, Detlak, Derventa, Derventski Lug, Lug Donji i Gornji, Jasenci, Kalenderovci, Ljupljanica, Miškovci, Polje i Živinice.


Vlč. Filip ovom prigodom zahvalio je svima koji su sudjelovali u obnovi crkve koja je tijekom proteklog rata porušena, a naročito je istaknuo ministra Čordaša koji, osim što je pomogao obnovu crkve, redovito osigurava sredstva za potporu povratnicima u ovu župu, te na područje cijele Republike Srpske. Nakon mise proslava patrona nastavljena je uz izvornu muziku Jerkana Šerca.


Proslavi patrona u Derventi nazočili su član Predsjednštva HDZ BiH i ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš, predsjednik RO HDZ BiH Posavina i predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske Josip Jerković, te predsjednici OO HDZ BiH Ivo Kamenjašević iz Pelagićeva, Ivo Mijić iz Dervente, te Josip Suvalj iz Vukosavlja.


PRESS Posavina.org