Derventa
Typography

motokultivatoriU općinama Derventa i Brod izvršena je isporuka poljoprivredne mehanizacije: freza, kosilica i motokultivatora sa prikolicom za korisnike projekata „Podrška manjinskom povratku u Bosansku Posavinu, općina Derventa“ i „Održivi povratak u Posavinu kroz ekonomsko osnaživanje povratnika u Derventu i Brod“, čija je ukupna vrijednost preko milion konvertibilnih maraka.

Sredstva za ovaj projekat osiguralo je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS zajedno sa odjeljenjem Vlade SAD za populaciju, izbjeglice i migracije, ambasadom Kraljevine Holandije u BiH, Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i CRS-om.

Nakon uspješno provedenih zajedničkih projekata stambenog zbrinjavanja u Mostaru i Prijedoru, CRS je prihvatio prijedlog ministra za izbjeglice i raseljena lica RS da se slični projekti provedu u Posavini i banjalučkoj regiji.

Implementacija projekta „Podrška manjinskom povratku u Bosansku Posavinu, općina Derventa“ počela je u kolovozu 2012. godine, a „Održivi povratak u Posavinu kroz ekonomsko osnaživanje povratnika u Derventu i Brod“ krajem 2012. godine.

Pored ekonomskog osnaživanja povratničkih obitelji u općinama Derventa i Brod, ovim projektima predviđena je i sanacija stambenih objekata za obitelji koje nemaju ni minimalne uvjete za stanovanje, te realizacija aktivnosti na unaprijeđenju znanja u oblasti poljoprivrede i kreiranja samostalnih biznisa kroz organiziranje praktičnih treninga, stručnih radionica i predavanja.

Prema istraživanju CRS-a koje je rađeno za potrebe ovog projekta, većina znanja i vještina korisnika orijentirano je na poljoprivredu. Najčešće poljoprivredne djelatnosti su uzgajanje osnovnih žitarica, voćarstvo, stočarstvo, te uzgajanje sitnog povrća. Za korisnike koji nisu opredijeljeni za poljoprivredu predviđena je obuka o pokretanju malog biznisa koji će obezbijediti zapošljavanje u nekoj drugoj oblasti. U okviru ovih obuka CRS je utvrdio da je posebno korisno da korisnici naprave projekciju okruženja, tržišta, konkurencije i analiziraju pozitivne i negativne aspekte poslovne ideje.

Ovladavanje novim tehnikama proizvodnje i postupaka sa žitaricama nakon žetve osiguraće povratničkim obiteljima uvjete za trgovinu i plasman proizvoda u zemlje Evropske unije.

Realizirani zajednički projekti, kao i projekti Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS koji su intenzivirani u poslednje dvije godine, potvrdili su potporu povratnicima i inspirirali obitelji koje se još nisu vratile da krenu u proces povratka. O tome svjedoče i prijave za Regionalni program stambenog zbrinjavanja od kojih najveći broj stiže od obitelji koje žele da se vrate na područje Posavine.

PRESS Posavina.org