Dobra Voda
Typography

Kapela u Dobroj Vodi sagrađena 2007. godineDobra Voda - malo mjesto na obroncima  Vučijaka koje je 1991.godine brojalo svega 89 stanovnika (85 Hrvata), teritorijalno pripada općini Modriča, a nalazi se točno na četveromeđi općina Modriča (Dobra Voda), Bosanski Brod (Gornja Vrela), Derventa (Gornji Višnjik) i Doboj (Podnovlje).

Kao i sva druga okolna sela nastanjena sa Hrvatskim stanovništvom i Dobra Voda je u proljeće 1992. prognana sa svojih ognjišta i raseljena širom svijeta.

Iako su mnogi Dobrovodci daleko od zavičaja, Dobra Voda nije zaboravljena i napuštena. Mnogi često obiđu svoja ognjišta, a većina je očistila svoja kućišta.
Poseban događaj za Dobru Vodu nakon rata se dogodio 2007.godine kada je otvorena novosagrađena kapela, a koja je sagrađena isključivo od dobrovoljnih novčanih priloga Dobrovodaca, ali i dobrih ljudi iz okolnih sela.


Kapela je otvorena na svetu Anu 2007.godine, a misno slavlje je uz nekoliko svećenika predvodio kardinal Vinko Puljić i svećenik naše župe Velika Brusnica Marko Hrskanović. Nakon misnog slavlja mnogobrojni gosti i vjernici su se osvježili  pod šatorom uz izvornu muziku. Goste je zabavljalo nekoliko izvornih grupa iz naših krajeva.
Sveta Ana u Dobroj Vodi je poznato svetište još od prije rata, kada se na misnim slavljima okupljalo mnoštvo vjernika iz Dobre Vode i svih okolnih njesta,  mise su služili mnogi poznati svećenici, među kojima i tadašnji nadbiskup Marko Jozinović.
Moram istaknuti još da se redovito održava i čisti groblje, koje je kompletno ograđeno i okoliš oko kapele.

Očišćen je i uređen izvor Dobra Voda po kome je selo i dobilo ime, te je napravljena cesta do izvora, kroz jedan dio Dobre Vode (Kićića Kosa) asfaltirana je cesta, te se sada do kapele iz pravca Modriče može doći asfaltiranom cestom. Selo danas ne broji ni jednog stanovnika. Nekoliko kuća čeka donaciju za obnovu, a izgrađena je jedna vikendica.
Ovo je bilo ukratko predstavljanje našeg sela, a ništa ljepše nema, bar za nas Dobrovodce  nego u ovo proljetno doba , jutro u našem selu. Cvrkut ptica i mirisi iscvjetalog voća dominira u svakom dijelu sela, pa zato i naslov govori „Dobro jutro selo moje“!

Josip Martić
www.dobravoda.bloger.hr

Sveta Ana, Dobra Voda 2007

Sveta Ana, Dobra Voda 2010