Domaljevac
Typography

Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore, koji je zakazan za 23. srpnja ove godine. pobudio je veliko zanimanje javnosti kako one u Zavičaju tako i one dijaspori. Takvo moje zapažanje temelji se na intenzivnim kontaktima koji su se umnožili nakon što je nedavno Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske odlučio dodijeliti donaciju od 20.000 kuna kao pomoć za organizaciju ovog događaja.

Piše: Pejo Gašparević

To nije spektakularan novac ali tom donacijom, skupa sa sponzorima koji su se opredijelili pomoći ovu manifestaciju, ipak su razriješene nepoznanice glede financiranja organizacije tog događaja. Međutim, važnost ove donacije od 20.000 kuna, koja dolazi i Zagreba, nadilazi njen iznos u ciframa jer se njom odašilje poruka kako je i Vlada Republike prepoznala ovaj događaj u Domaljevcu kao manifestaciju koju vrijedi pogurati. Drukčije rečeno, na ovaj naš događaj zakazan za 23. srpnja ne gleda se kao na neku autsajdersku manifestaciju koja se može prešutjeti i preko koje se može prijeći zatvorenih očiju. Ne! U samo nekoliko mjeseci od nicanja ideje o jednoj takvoj manifestaciji, ta se zamisao uspjela afirmirati do te razine da ju se ne može eskivirati.svijestski kongres opcine domaljevac

Osobno sam intenzivno sudjelovao u brojnim razgovorima i komunikacijama glede Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore te mogu posvjedočiti kako postoji diskretna ali dojmljiva radoznalost za taj događaj. Takav događaj, kojim se s lokalne razine želi na jedan sveobuhvatniji način udahnuti jačanje svekolikih veza Zavičaja i Dijaspore, do sada nigdje nije organiziran. Ideja je iznikla iz dubine srca onih koji su privrženi Zavičaju, ma gdje živjeli, prihvaćena je od Općine kao institucionalnog partnera, podržana je od Crkve, Nogometnog kluba, mnoštva pojedinaca te od Vlade RH što se očituje i ovom njenom donacijom od 20.000 kuna.

To znači kako su ovoj manifestaciji udareni čvrsti temelji s ozbiljnijim akterima i sada preostaje na tim temeljima, metaforički rečeno, zidati kuću (manifestaciju) koja će gostoljubivo, kultivirano i civilizirano 23. srpnja dočekati sve one koji se na bio koji način i iz bilo kojih razloga vide dijelom ovog događaja. A dio te manifestacije može biti svatko s područja naše Općine, ma gdje god živio diljem kugle zemaljske - sa svojim gostima. Svatko je dobrodošao. Svatko se može osjećati pozvanim na ovaj događaj 23. srpnja. Taj dan i taj događaj nisu zamišljeni kao mjesto polemika, intriga, podgulavanja, nego kao događaj na kojem će se posjetitelji ugodno osjećati i međusobno uvažavati. To je događaj na kojem se, kako bi Dalmatinci rekli - igra ufino.

Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac i dijaspore nije ničije privatno vlasništvo. To je događaj koji pripada svima koji u srcu nose Zavičaj. I zato, dođite 23. srpnja 2019. na Svjetski kongres Općine Domaljevac Šamac i Dijaspore - jer to vaš kongres. Još u svići ulja ima!

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
17. lipnja 2019.