Donja Mahala
Typography

Najljepša božićna priča dogodila se obitelji Pavke Klaić iz Donje Mahale, samohrane majke šestero djece. Najveća je to i najljepša humana akcija ne samo tog oraškog mjesta već i cijele Posavine. U samo godinu dana ponikao je novi dom na starim temeljima i ispunjen san najmlađeg Marija (drugi razred), Marije Magdalene (treći), Kristine (sedmi), Josipa (deveti), Sabine (drugi srednje) i najstarije Žakline koja je završila srednju školu.

samohrana majkaPiše Nada Koturić

Točno prije godinu dana bili smo u posjetu toj posavskoj obitelji. Predsjednik mjesne zajednice Nikola Ilišević tada je s malenim Mariom premjerio temelj stare kuće i obećao im izgraditi novi dom uz pomoć ljudi dobra srca. Gledala sam pomalo u nevjerici tužne oči dječaka i cijele obitelji u crnini s još uvijek svježim sjećanjem na gubitak hranitelja obitelji - preminuloga oca. Ovogodišnji Božić donio im je svjetlo i ispunjenje želja za toplim domom primjerenim brojnosti obitelji u kojoj je i nepokretna teta, piše Večernji list BiH. Dvije trošne prostorije u kojima im se odvijao cijeli život zamijenili su modernom kućom, toplom i opremljenom, s prostorom za sve članove obitelji.

Humanost na djelu

Ponovno smo posjetili obitelj Klaić, ovoga puta, uz Nikolu, bio je i Drago Živković Lade, u vrijeme pokretanja akcije predsjednik HNK Dinamo Donja Mahala. Lade je poznat kao praktičar i čovjek od riječi, a ovoga puta i od srca. Nakon Plave noći i prikupljenih sredstava potvrdilo se kako svaka plemenita akcija mora uspjeti. - Sve je krenulo od trenutka kada sam svoje susjede gledao jednog hladnog jutra kako odlaze u školu, jedan po jedan, iz skromne kućice i obećao sam - sve ću učiniti da ta obitelj ima primjeren dom. Ovo je nešto najveće što je Dinamo u svojoj povijesti uradio, a ove godine slavimo 70 godina postojanja. Uradili smo veliku stvar ne samo za ovu obitelj u Donjoj Mahali već i za Posavinu, humanu i ljudsku. Hvala brojnim donatorima, a to nije samo Donja Mahala već i brojni prijatelji, tvrtke, majstori koji su se odrekli dnevnica. Nikola dodaje kako se na njegov poziv za pomoć baš nitko nije oglušio. Svi su željeli na svoj način pomoći. Pomogla je i obitelj Klaić, rodbina pa dom Pavkine djece sada blista u pravom blagdanskom sjaju.

Nova kuća nada za bolji život

Uzbuđenje, suze, radost, sve smo čitali u očima Pavke dok nam je pokazivala novi dom. - Još mi je teško shvatiti da se sve tako brzo dogodilo. Dojmove slažem i, pravo da kažem, gotovo nisam vjerovala kada su mi kazali da će kuća biti i opremljena za godinu dana. Samo kada se sjetim onog jednog stola u staroj kući za kojim smo i jeli, i pili kavu, i pisali zadaću. Djeca su još u nevjerici, stalno su u pokretu, samo zuje, valjda im je taj prostor nedostajao. Ja sam ih uvijek ograničavala i govorila - nemoj dirati to, nemoj trčati, bilo je teško održati sve na svom mjestu, kaže Pavka. Nikola prekida stanku u kojoj je vidljivo da Pavki nije lako prisjećanje. - Važno je da smo završili ovu lijepu božićnu priču o ljudskoj dobroti za obitelj koja sada ima svoj novi dom, i to izgrađen po najnovijim građevinskim normama.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić