Donja Trammošnica
Typography

hodocasce tramosnicaŽUPANJA - Nekada velika mjesta, Donja i Gornja Tramošnica (BiH), sada su opustjela sela u kojima veličinom dominiraju župne crkve, ali i muzej i knjižnica nazvani po fra Valeriju Stipiću.

Veliku potporu u osnivanju muzeja i zaštiti građe, prem riječima Petra Šočevića, Tramošničanima pruža Janja Juzbašić iz županjskog muzeja. Kako je upravo u Županji u vrijeme i poslije Domovinskog rata utočište našao velik broj Tramošničana, župnik Župe sv. Nikole Tavelića i dekan županjskog dekanata vlč. Marko Peulić poveo je 150 vjernika na korizmeno hodočašće u ta mjesta. “Župa u Donjoj Tramošnici obilježit će 24. lipnja 40 godina, a bojimo se da 50. obljetnicu neće imati tko slaviti”, poručio je fra Jozo Puškarić.

I bez obzira na to što u Tramošnici, i Donjoj i Gornjoj, imaju samo pet učenika u osnovnoj školi, što je prosječna dob stanovnika, njih tristotinjak (a bilo ih je do rata 6.500), veća od 60 godina, “nadu bude kuće koje naši ljudi, iako žive u dalekom svijetu, sa srcem obnavljaju”, poručio je fra Jozo Puškarić.

Preuzeto s www.glas-slavonije.hr, autor Z.Knežević