Donja Trammošnica
Typography

tramosnica donja patronSvake godine do sada, uz znatano zalaganje župljana i župnika, za proslavu Patrona župe dostojanstveno se pripremi protokolarni duhovni dio, a za ugostiteljsko zabavni dio se pobrinu udruge, župljani i ugostitelji.

Datoteke, 2013. godine je, na dan Patrona župe, obilježavana i četrdeseta obljetnica osnutka Župe: 1973. - 2013. Župljani Tramošnice s župnikom fra Jozom, svi naši klubovi u inozemstvu (posebice klub iz Švicarske), pojedini naši gospodarstvenici s ovih prostora su kroz višemjesečni rad obezbijedili uvjete (programske i financijske) da se i patrone i Obljetnica proslave i dostojanstveno i veličanstveno.

Kroz dane trodnevne duhovne pripreme, 21., 22. i 23.lipnja, predvečernjim sv.mise su predvodili priznati svećenici-crkveni velikodostojnici, au večernjim satima, na otvorenoj pozornici je priređivan bogat kulturno umjetnički program uz nastupe KUD Žeravac, i KUD Matići-Bok.

Na sam dan blagdana rođenja Sv. Ivana Krstitelja, 24.lipnja, cijela Župa je od ranih jutarnjih sati imala slavljenički izgled. Pred kućama je bilo puno obiteljskih gostiju, crkveni posjed i okoliš posjeda su lijepo uređeni i označeni. Redarska služba je od ranih jutarnjih sati uredovala na kompletnom planiranom prostoru, po unaprijed pripremljenom programu, s jedinim ciljem da se svi posjetitelji osjećaju lijepo tog dana na prostorima središnjih događaja.

Sve je bilo spremno za središnje događaje Patrona i Proslave obljetnice osnutka župe.
Na oltaru ispred župne crkve, veliku svečanu sv.mise od 11 sati je predvodio mons. Dr. Tomo Vukšić, biskup vojni ordinarij u BiH, koncelebrirao je oko 30 svećenika i dr. Mato Zovkić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i umirovljeni profesor Novog zavjeta na Vrhbosanskoj teologiji u Sarajevu koji je pod sv.misom obilježio 50 godina svog svećeništva. Svečanosti misnog slavlja je doprinijeo odlični Mješoviti pjevački zbor samostana Tolisa, a osobito više od tisuću nazočnih vjernika.

Ugođaj nije pokvarila ni iznenadna kratkotrajna snažna kiša, sv.misa je dostojanstveno privedena kraju u crkvi. Važnost ovog događaja su prepoznali i brojni javni mediji, bilo je ugodno vidjeti posebice brojne TV ekipe koje su snimale da bi se i u široj javnosti mogao objaviti ovaj događaj ali i predstaviti Tramošnicu.

Odmah poslije sv.mise svečano slavlje u povodu obilježavanja četrdesete obljetnice osnutka župe nastavljeno je na unaprijed pripremljenom prostoru izvan crkvenog dvorišta, na velikom crkvenom parkiralištu, uz slavljenički ručak i kulturno zabavni program.

Na početku, s velike bine je riječi dobrodošlice i zahvale gostima uputio župnik-fra Jozo Puškarić, pozdravnu riječ je uputio i mons. Dr. Tomo Vukšić, kratko se nazočnim obratio i naš slavljenik dr.. Mato Zovkić, svećenik.

Poslije toga, na zadovoljstvo nazočnih, na pozornici su se smjenjivali Ilija i Marko Begić, Drale i Raščić i KUD Zovik, na velikom platou ispred bine igralo se kolo, zveckali su dukati uz zvuke šargije i violine.

Organizator je za svečani ručak pripremio preko 1.000 sjedećih mjesta pod šatorima, sve je bilo potpuno popunjeno. Za svečanim stolovima su bili brojni crkveni velikodostojnici, politički čelnici, visoki predstavnici izvršne vlasti.

Uz obilati ručak i napitke (vjerojatno i nešto šljivovice iako nije bila u protokolu), praćeno odličnom glazbom i folklorom, u lijepom ozračju, slavilo se do kasno u noć.

Ovo je bio veliki, mnogoljudni i višednevni događaj u Donjoj Tramošnici, veliki protokol koji je podrazumijevao organiziran angažman velikog organizacijskog tima, znatnih novčanih sredstava.

I ako će biti nezadovoljnih skeptika, zasigurno će ih biti malo, jer, prema izraženom zadovoljstvu svih, bilo je odlično. Zato svima, koji su pomogli da se realizira ova velika svečanost, svaka čast.

Izvor: orlovo-polje.com, autor Tadija Leutar