Donja Trammošnica
Typography

misa lovroTramošnica Donja - Misno slavlje predvodio je fra Marijan Karaula, vicepostulator kauze i vikar provincije Bosne Srebrene, uz suslavlje još desetak svećenika. U župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici kod Gradačca u Bosanskoj Posavini, gdje se već pet godina svakoga 3. veljače okuplja velik broj vjernika na obljetnicu mučkog ubojstva fra Lovre Milanovića (1777.-1807.), slavljena je i ove godine Sveta misa.

Za razliku od ranijih godina, ovaj put je uz ime bosanskoga franjevca uzorna života fra Lovre Milanovića spominjan naziv sluga Božji jer je 1. veljače 2015. u Sarajevu službeno pokrenut dijecezanski proces za njegovo proglašenje blaženim.

Misno slavlje u dobro popunjenoj crkvi predvodio je fra Marijan Karaula, vicepostulator kauze i vikar provincije Bosne Srebrene, uz suslavlje još desetak svećenika. U svojoj prigodnoj propovijedi ocrtao je lik fra Lovre Milanovića, nazvavši ga dobrim, osobom koja nepokolebljivo i unatoč preprekama ustrajava u činjenju dobra, za razliku od dobričine, osobe koja također čini dobra djela, no koja se često povlači pred raznoraznim životnim izazovima ili se bez potrebe prilagođava onom „što će drugi reći“ te je njegov život prožet uglavnom određenom mlakošću.

Pozdrav svim nazočnima uputio je mjesni župnik fra Jozo Puškarić ističući važnost hodočašća za promicanje glasa svetosti fra Lovre Milanovića. Spomenuo je da hodočasnici dolaze iz Bosanske Posavine, Slavonije, Srijema i najviše iz tuzlanskoga kraja kao i svećenici i redovnice iz župa doborskog i šamačkog dekanata, a osobito franjevci iz toliškoga samostana.

Okupljeni svećenici i vjernici imali su prigodu čuti praizvedbu himne napisane i uglazbljene u čast fra Lovre Milanovića – nastale kao plod suradnje tekstopisca fra Mirka Filipovića i prof. glazbe fra Slavka Topića. Himnu je otpjevao zbor Iuventus Salinarum iz Tuzle koji je, pod ravnanjem Zlatka Špoljarevića, animirao cjelokupno pjevanje tijekom Mise.

Preuzeto s: Katolička tiskovna agencija / m.b.