×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/europa/2015
×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/europa/2015

Europa
Typography

Udruženje BH Dijaspora Salzburg je po radu i obimu izvedenih akcija, s pravom mozemo reći, jedno među najprepoznatljivijim Udruženjima u Austriji. Svojim aktivnim dijelovanjem kako u Salzburgu i Austriji svoje aktivnosti su zabilježili i u Bosni i Herzegovini. Velika prošlogodišnja humanitarna pomoć koju je udruženje uručilo u sve dijelove Bosne i Herzegovine, kako materijalne tako i novčane, je doprinijelo da skoro cijela Posavina pa i BiH zna za nas. 

Udruženje se sastoji od malog, ali vrijednog i složnog tima kojeg čine Izet, Mirela, Zehra, Hamed, Samir, Mišo, Ervina, Naila, Sanja, Dado, Amra, Amir, Mujo, Suljo, Ismet, Saša, Tanja, Izeta i ostali koji su uvijek spremni pomoći.
U svom tom aktivnom dijelovanju nam pomaže i jako dobra međusobna saradnja sa svim drugim udruženjima koja djeluju na području Salzburga, a i šire. To je udruženje koje ima širok spektar djelovanja tako da možemo reći da već odavno zadiru u sve pore javnog i društvenog zivota države Austrije.

Udruženje je 30. maja održalo generalnu skupštinu na kojoj je počasnim članom udruženja proglašena gospođa Doraja Eberle, dobitnica mnogobrojnih internacionalnih nagrada i priznanja za humanitarni rad.
Osnivač je organizacije „Bauern helfen Bauern“ koja je pod njenim pokroviteljstvom zabilježila čitavu epohu svoga humanitarnog rada u Bosni i Herzegovini.
Od 2000-te godine organizacija aktivno pomaže i radi na povratku i obnovi uništenim ruralnim zajednicama u okolini Srebrenice, bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost.

Na skupštini su uručene zahvalnice mnogobrojnim članovima i simpatizerima udruženja koji su svojim radom, angažmanom ili podrskom pomogli udruženje i njegov rad.
Između ostalog dobtnici priznanja udruženja „BH Dijaspora Salzburg“ su i Senad Ahmetović poduzetnik iz Steyra, veliki prijatelj i podrska udruženju, koji se zahvalio u ime svih onih kojima je humanitarna pomoć poslata, građana općine Odžak, te ostalih ugroženih u poplavama u Posavskom kantonu, te vatrogasnog društva,CZ Odžak i udruženja “Rodni kraj“ . U svom kratkom obracanju gosp. Ahmetovic je pohvalio i dao podrsku timu udruženja naglasivši da to sto mi imamo nema ni jedno udruženje u Austriji.

Edina Latif, urednica novinske agencije Patria, veliki simpatizer i podrška udruženja, kojoj će zahvalnica naknadno biti uručena, kao i ostali mnogobrojni aktivni članovi i sponzori koji svojim sponzorstvom podržavaju sam rad i postojanje udruženja.

Na skupštini je izvršena izmjena u samom predsjedništvu udruženja.
Po isteku mandata dosadašnjem predsjedniku Izetu Kurtaliću, funkcija predsjedavajuće pripala je Mireli Delić. Na mjestu potpredsjednice ostaje Zehra Tantula, a funkciju drugog potpredsjednika će obavljati Hamed Huseinovic.

Dosadašnji predsjednik je u svom obraćanju za javnost i pozdravnom govoru naglasio i poželio kolegici, novoj predsjednici puno uspjeha u daljem radu i vođenju udruženja:
„To ne znači da napuštam udruženje nego i dalje istim snagama idemo dalje“ - između ostalog, u šaljivom tonu rekao je Kurtalić, zatim je dodao da
sportske i slobodne aktivnosti su ovo udruženje i pokrenule pa se želi, kako kaže, aktivnije i više tome posvetiti. Gospodin Kurtalić je u svom izlaganju godišnjeg izvještaja u završnoj riječi takođe pozvao na aktivno djelovanje kao i veći i aktivniji odziv našeg akademskog kadra kojeg u Salzburgu ima dovoljno .
Između ostalog je naveo znatan broj projekata koji su predviđeni za ovu godinu i pozvao javnost da prate i pospješuju rad udruženja putem web stranice, fb. grupe kao i aktivnog uključenja i doprinosa udruženju sa novim idejama i prijedlozima.

Predsjedništvo Udruženja BH Dijaspora Salzburg
{jathumbnail off}

{gallery}europa/2015{/gallery}