Foča
Typography

Foca-2014

 

Susret duhovnih zvanja Derventskog dekanata, koji broji 160 svećeničkih i redovničkih zvanja održan je u subotu, 2. kolovoza u župi Prečistog Srca Marijina u Foči kod Doboja.

Bio je to jedanaesti po redu susret, koji se svake godine održava u drugoj župi. Na početku je dvadesetak sudionika pozdravio domaći župnik fra Jozo Gogić.

Organizator svih dosadašnjih susreta Ivan Ravlić, župnik u Posavskoj Mahali, iskazao je svoju radost što se i ove kao i prethodnih godina okupio tako lijep broj Bogu posvećenih osoba, koji su rođeni u tom kraju, a za tu su prigodu došli iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih država gdje su na službi.

On je istaknuo važnost zajedništva, koje je temelj života svake zajednice, a napose zajednice Bogu posvećenih osoba. “Danas je zajedništvo uzdrmano relativizmom, sekularizmom i globalizacijom svega s čime se čovjek susreće.

Od toga nismo izuzeti ni mi Bogu posvećene osobe te smo upravo mi više od drugih pozvani izrađivati to zajedništvo, a ovi susreti u tome nam puno pomažu“, naglasio je Ravlić dodavši kako svojim susretima ohrabruju i vjernike koji u tim zadnjim ratom opustošenim krajevima žive. Prigodno predavanje na temu Psihološki vid sedam glavnih grijeha održao je fra Blažan Lipovac, župni vikar u župi Gornja Dubica.

On je ukazao na posljedice koje iza sebe ostavljaju i duhovni i tjelesni grijesi. „Da ne dođe do izljeva grijeha moramo se vratiti počecima kršćanskog naviještanja, moramo uzeti evanđelje u svoje ruke, čitati ga, razmišljati nad njih, tražiti nadahnuće i pouku od Boga i pomoć od zajednice. Pametno i ozbiljno, zrelo i odgovorno moramo tražiti pojašnjenje za sva pitanja što nam ih nameće život u kršćanskoj zajednici.

Samo ako problemu pristupimo u duhu Isusova evanđelja sačuvat ćemo se od grijeha“, ustvrdio je predavač Lipovac. Nakon predavanja slijedilo je euharistijsko slavlje, koje je predvodio Goran Kosić, župnik iz Bijelog Brda. Kako je toga dana bio je i blagdan Gospe od anđela - Porcijunkula on je propovijedi govorio o životu i djelu sv. Franje koji se nakon radikalnog obraćenja odrekao svega materijalnog i potpuno svoj život posvetio Bogu.

Ugodno je i radosno bilo potom zajedničko druženje uz objed na kojem su sudionici iskazali svoju želju da se susreti takve vrste ne prekinu, nego da o to ubuduće postane tradicija, jer njihov dolazak u opustošenu Bosansku Posavinu, treba buditi nadu u povratak i hrabriti one koji su se vratili i tu žive. Susret je okupio dvadesetak Bogu posvećenih osoba.

B. Lukačević