Garevac
Typography

Petnaesto hodočašće vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Hrvatsko Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu, održano je se u subotu, 10. listopada 2020. Kao i prethodnih godina, tako su i ove godine vjernici Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije hodočastili u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

U ovoj teškoj i neizvjesnoj situaciji koja je nastupila zbog korona virusa, zajednički su željeli moliti zagovor Blažene Djevice Marije kako bi u svim kušnjama uspjeli sačuvati njezinu vjeru i pouzdanje u Boga.

Svi hodočasnici koji su na vrijeme došli mogli su pristupiti sakramentu sv. Ispovijedi i za obavljanje osobnih pobožnosti.

16

Brojni vjernici koji žive u Republici Hrvatskoj a potječu iz naših župa kao i župe Garevac rado sudjeluju u ovom hodočašću, koje ujedno bude i prigoda za susret rodbine, prijatelja i poznanika.
U dogovoru s upravom Svetišta u Mariji Bistrici, odlučeno je da se ovogodišnje hodočašće ograniči na slavljenje Svete mise na otvorenom u 11 sati. Križni put i pozdrav Gospinu liku u crkvi su otkazani, s tim da će biti moguće obaviti ih u privatnom obliku.

Kao i prijašnjih godina Svetu misu i propovijed predvodio je uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski u koncelbraciji Banjalučkog biskupa Franje Komarice te velikog broja svećenika i vjernika kojih je ove godine radi COVID-a 19 bilo najmanje do sada. Po procjeni naših vjernika bilo ih je do 2000.

Kardinal Puljić u propovijedi je istaknuo potrebu odgovornosti, ne samo za zdravlje nego na svim područjima. „Dok nam ‘peru mozak’ s brojkama o zaraženim i umrlim od koronavirusa nitko ne spominje ubijenu nerođenu djecu”, napomenuo je kardinal Puljić, poručivši da je potrebno da čovječanstvo shvati svoju odgovornost. U društvu donosimo zakone, kojima zapravo Božji zakon mijenjamo, pogotovo kad je u pitanju brak i obitelj. Ističemo demokratska prava, a gdje je tu demokracija koja ruši zakon i obitelj, to je demon-kracija. Zato moramo ugraditi odgovornost na svim razinama. Život je vrijedan od samoga začeća do prirodne smrti. Život treba vrednovati i na njega uložiti odgovornost, poručio je kardinal Puljić.

Govoreći nadalje o bolestima, kardinal Puljić je primijetio kako se u društvu govori o kriminalu i korupciji, ali se ne spominje nemoral koji je postao nešto normalno. Spomenuo je laž kao bolest od posebnog značenja: „Kada treba nekoga oblatiti – nije njih sramota ni grijeh. Nalagati i oblatiti u medijima! Još nisam ni jedan medij susreo da je javno rekao: ‘Oprostite, mi smo se prevarili, mi smo krivo rekli…’ Kakvo to društvo želimo izgraditi? Bolesno. Javno mnijenje je bolesno jer su se urušile vrednote. Potrebno je vratiti prave vrednote gdje je čovjek u središtu – njegova prava, njegovo dostojanstvo. Ne daje to država i politika, to je Bogom dano. Samo su država i politika dužne pomoći da čovjek živi svoje dostojanstvo, svoja prava, i da izgrađuje međuljudske odnose. Zato je potrebno odgojiti savjest, voditi računa s Božjim zapovijedima. Zato je potrebno shvatiti: Ako Boga uklonimo, čovjek je u opasnosti”.

Zaključujući propovijed kardinal Puljić je pozvao vjernike da imaju povjerenje u Božju ljubav i da mole Majku Božju kako bi znali svoje bole nositi i liječiti ih u Isusovim ranama,

Ponovo se organizirala Garevačka sinija u Mariji Bistrici

S obzirom na to da se ove godine nije molio Put Križa stoga je odmah nakon mise za Garevljane uslijedila već ustaljena praksa da Garevljani koji žive u blizini Zagreba dođu na ovo hodočašće i organiziraju zajedničko druženje hranu i piće takozvanu "garevačku siniju ".

5

Tako je bilo i ove godine, međutim radi same epidemije okupilo se jako malo Garevljana.

Uz nekoliko njih iz okolice Zagreba iz Garevca su došle samo tri žene: Marica Cvitkušić, Kata Jagustin i Ivka Zelić sa župnikom Antom i vlč. Antom Perić.

Tu su ih i ove godine dočekali ne umorni Ivo Kovač s obitelji , Hrga gril iz Sesveta uz Željka i Mariju Zelić koji su ponovo  organizirali "garevačku siniju " na Mariji Bistrici.

Njima se i ove godine pridružila obitelj Tomislava Tonče Stanušić koja pripomogne u radu,  te donesu turšiju i grah salatu domaći ajvar i kolače što je učinila i Marija Zelić, dok su se Željko Zelić, Tomislav „Tončo“ Stanušić i Ilija Stanić Ambrožin pobrinuli za piće. Ove godine se nije pekao odojak već je Željko Zelić donio dovoljno miješanog mesa s Hrga gril iz Sesveta.

11

Hvala svim Garevljanima iz okolice Zagreba koji se jo nikada nisu zaboravili spremiti za ovaj dan.

Uredništvo portala se nada da će se i sljedeće godine hodočastiti u ovo svetište i da će odaziv na hodočašće biti dosta veći, bogatiji i plodonosniji  te da organizator i sljedeće godine neće dozvolili da se i jedan Garevljanin odavde vrati gladan niti žedan.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak

Fotografije s hodočašća možete pogledati u našem foto albumu ili klikom ovdje!