Garevac
Typography

Lijep je i zanimljiv život, ako ga čovjek zna živjeti. Lijepa je i zanimljiva priroda ako je znamo iskoristiti. To su doista činjenice koje svugdje u svijetu isto vrijede pa tako i u našem zavičaju, našim mjestima i našoj Posavini.

bagrem pcela

Razgovaram s jednim vrijednim, mudrim i vrlo snalažljivim Garevljaninom, čovjekom koji se u životu bavio svim i svačim, osobom koja razumije i staro i mlado i muško i žensko. Osobom koja voli život i zna ga cijeniti onakvim kakav jest. U životu je proživio svašta, ali ono što je najbitnije u glavi je ostao vrlo sposoban na čemu mu i mi dosta mlađi zavidimo.

Davno je isključio svoj sat veker, ali svakodnevno još uvijek ustaje u isto vrijeme kao da će na posao, kao da ga netko čeka ili da će negdje zakasniti.  Kaže, mora na vrijeme ustati  jer ima raznih obveza, a kada rano ustane onda je dan pred njim i dosta se toga u toku jednoga dana doživi.
Na moj upit, čime se sada bavi i kako se osjeća slatko se nasmija i stručno mi odgovori. Našoj domišljatosti  nema kraja.

Uvijek sam u životu bio nečiji sluga ili bolje rečeno radnik, sada više nisam, jer godine su učinile svoje. Ne može se više raditi ono što se nekada radilo, nema se ni snage a i tehnologija je uzela moć u svoje ruke tako da sam to prepustio mlađim i radno sposobnim osobama a ja sam se povukao u svoj kutak.

U tom kutu imam nekoliko tisući svojih radnika koji svakodnevno rade za mene i sebe. Pola godine rade u proizvodnji, a drugu polovicu u zaštiti svojih objekata,  jačanju društva,  za bolji uspjeh i opstanak na životu u hladnim danima. Ne treba nam sat niti kalendar, sve radimo po svom vremenu i prirodnim klimatskim prilikama.

Pred postavljam da ste pogodili o čemu je riječ, a ako niste uvjerite se u ovo gore napisano. Dakle riječ je o proizvodnji  prirodnog  i visokokvalitetnog proizvoda kojeg u  Garevcu ima više već mlijeka, a to je med.

Zamislite da li je to moguće, da u jednom plodnom ravničarskom mjestu kao što je Garevac u kojem je skoro svaka kuća imala kravu a po neke dvije i više sada proizvodimo više meda već mlijeka.

Da istina je, i ne samo u Garevcu već u većini naših sela.  

No dobro je i to, taj se posao može raditi i u poznim godinama, a zanimanje za proizvodnjom meda je sve veće.

Med je odličan zaslađivač, izvor energije, odličan je za mršavljenje jer potiče potrošnju masti, poboljšava izdržljivost, a ima antibakterijska, antifuginalna i antioksidativna svojstva.

Posao nije težak, ali se svakodnevno čovjek mora zanimati i raditi što je izuzetno dobro za naše podneblje i vrijedne ruke naših mještana.
 
Za GIP piše Mišo Perak{jathumbnail off}