Garevac
Typography

U Republici Srpskoj se u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno govori o širenju mreže auto cesta te je Vlada po kratkom postupku uputila u Narodnu Skupštinu RS odluku o izradi plana parcelizacije zemljišta za izgradnji autoceste i plinovoda na dionici Vukosavlje–Brčko i Brčko–Rača te dalje preko Posavine i Semberije do granice sa Srbijom.

Ukupna dužina ove auto ceste je 70.5 km dok je dionica Vukosavlje–Brčko duga 32 km i gradila bi se pretežno preko Hrvatskih sela u općini Modriča i Pelagićevo a po planu bi trebala biti završena do 2025. godine. Dakle ovo je uglavnom cestovno povezivanje Banjaluke, preko Doboja, Brčkog i Bijeljine, s Beogradom.
Stoga su se poduzeće “Autoputevi Republike Srpske” i poduzeće “Gas-Res” javno obratili nadležnima u Vladi RS dopisima u kojima su pokrenuli inicijativu za donošenje plana parcelacije za autocestu i plinovod dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko - Rača po skraćenom postupku.

vukosavlje

Tako su predstavnici Instituta za građevinarstvo Banjaluka informirali 19.9.2019. ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenku Golić da je Nacrt plana parcelacije za autoput i plinovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Bijeljina-Rača završen i spreman da bude stavljen na javni uvid.

Stoga je Općina Modriča prošli tjedan objavila:

OGLAS

„Obavještava se javnost i vlasnici nepokretnosti da se Plan parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača, na teritoriji Opštine Modriča i Nacrt izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača na teritoriji Opštine Modriča, izlaže na javni uvid svaki radni dan osim subote, nedelje i državnih praznika u periodu od 27.09.2019. do 12.10.2019. god. u vremenu od 8:00h do 15:00h.
Plan parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača, na teritoriji Opštine Modriča i Nacrt izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača izlaže se u prostorijama:
Odjeljenje za prostorno uređenje, stambeno komunalne poslove i ekologiju opštine Modriča, Ul. Vidovdanska br. 1, Modiča.
Detaljne informacije, objašnjenja i pomoć u formulisanju primjedbi može se dobiti u Odjeljenju za prostorno uređenje, stambeno komunalne poslove i ekologiju opštine Modriča, Ul. Vidovdanska br. 1.
Primjedbe, prijedloge i mišljenja o nacrtu upisuju se u svesku koja se nalazi u prostoriji u kojoj se nacrt izlaže ili se u pisanoj formi dostavljaju Odjeljenju za prostorno uređenje, stambeno komunalne poslove i ekologiju opštine Modriča najkasnije do 12.10.2019. god.
Izvor: Opštinska uprava Modriča.“

Poznato nam je da se ovaj projekt planirao već prija jednu deceniju o čemu je naš dopisnik Zoran Matkić i javno pisao preko garevačkog portala, ali se tada o tome nije ozbiljno razmišljalo.

Danas kada je voda došla do grla većina naših mještana kao i susjeda se digla putem Fejsa protiv ovoga plana jer se vidi da bi izgradnja ovakve ceste sjekla sela i rušila obnovljene kuće naših povratnika preko Garevca, Kladara Donjih, prema Šamcu i tako do Pelagićeva.

Za izgradnju ove  autoceste i plinovoda bi sada poljoprivredno dobro Dr. Mujbegović dobro došlo, međutim planski su ga ranije izgradili i ne pada im napamet da se cesta gradi kroz garevačko Novo naselje.gavro3

Naša MZ Garevac, a s njome i predstavnici MZ Kladari Donji i Čardak su još 19.7.2019. godine poslali dopis na tri važne adrese u RS te dali idejni prijedlog da se ova trasa udalji od mjesta Garevca, Kladara Donjih i Čardaka, to jest da se gradi gdje nema izgrađenih objekata jer se na ovakav zamišljeni način imovinsko pravni odnosi godinama ne bi mogli riješiti.gavro4

Saznajemo da  prijedlog Mjesnih zajednica nije odbijen već je od strane ministarstva prometa i veza RS-a proslijeđen na poduzeće "Putevi RS" od kojih se još uvijek čeka odgovor.vlado cesta1

Napomenut ćemo da komunikacija i suradnja između Mjesnih zajednica i općine Modriča postoji te su predstavnici MZ-a pozvani u ponedjeljak 07.10.2019. u prostorije općine na dogovor što i kako dalje činiti na ovo temu.

Dapače da mi nismo protiv izgradnje autoceste, ali ne na ovaj način kako je donesen plan parcelizacije ovoga projekta.

Stoga ovu situaciju treba uzeti u razmatranje te je dobro procijeniti, udružiti se i tražiti od općine Modriča produženje ovoga roka jer se još ništa nije završilo a to bi u četvrtak 10.09.2019. se trebalo prezentirati. Dakle ovo je prekratko vrijeme da bi se bilo što moglo ozbiljno poduzeti,  to jest proučiti i pripremiti diskusiju a svakom slučaju bi trebalo sazvati i informirati mještane o ovom problemu.

Osim toga kako napisa Ivo Marić moglo bi se tražiti i zahtijevati da se prezentacija ovoga projekta premjesti iz Modriče u Garevac jer je naša Mjesna zajednica pogođena više nego bilo koja druga na općini Modriča.
Također bi mogli pozvati i naše političke predstavnike kojima smo godinama davali glasove kao i župnike Garevca i Čardaka i tako bi mogli napuniti Garevački dom jer mnogi došli kojima je Garevac u srcu došli na ovu prezentaciju! Vrijedi pokušati, jer pitanje ne košta ništa, a ako ne pitamo odgovor nikada nećemo ni saznati.

Stoga, pametno, odlučno i zajedno!

Za Posavinu.org piše Mišo Perak
05.10.2019.

VAŠ NOVI DOM                     Reklama
Novosagrađeni objekt Odžak
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
Stan u urbanoj Vili
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
VAŠ NOVI DOM
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
Stan u urbanoj Vili
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
VAŠ NOVI DOM
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128