Garevac
Typography

Nalazimo se u Velikom tjednu, u vremenu epidemije korona virusa kada nam je normalan život stavljen u stranu, kada je svugdje u svijetu pa tako i kod nas u posavskoj ravnici promijenjen ljudski način življenja. No mi ipak s čežnjom iščekujemo najveći kršćanski blagdan Uskrs. Bit će ovo Uskrs drugačiji od svih do sada, jer ovakvoga povijest čovječanstva još ne pamti.

Dočekat ćemo ga po prijedlogu i naredbama kriznog stožera,  u krugu svojih najmilijih u svojim kućama, domovima i stanovima, bez većih okupljanja i proslava, bez Svetih misa i obreda Velikog tjedna ali s radošću u srcu.
Nadamo se da će poslije ovoga Uskrsa biti sve drugačije. Da će se situacija polako ali sigurno smiriti. Pobijedit ćemo strah koji čovjeka čini čovjekom ali i iz svega toga izvući neku pouku te izaći drukčiji, sigurniji, bolji i jači te zajednički živjeti puninu života kojeg nam sam Bog daruje.

Sada kada ostajemo doma, shvaćamo koliko smo bili udaljeni jedni od drugih, kako smo se razilazili na raskrižjima a da se nismo ni primijetili.

svi sveti1 18

Stoga, dragi čitatelju promjeni se a i ja ću, zbližimo se jer smo zajedno jači, a to posebno pokazuje naše zajedništvo u proteklim danima kada nas je Udruga Posavskih Hrvata - Garevac45 obavijestila o  završetku glavnog dijela našeg zajedničkog projekta - prilaznog puta grobištu u Bajama.

Bio je to naš zajednički cilj star 75 godina, o kojem se samo sanjalo, a danas ponosno možemo reći kako se ispunilo obećanje koje je u ime Udruge dao Ivo Marić na Dan mrtvih 2019. na grobištu na Majdanu.
Ovih dana sam se čuo s predstavnicima Udruge i dobio odgovore za buduće planove. Njihovi planovi su jasni i s njima se odmah poslije ove izvanredne situacije ide dalje. Očekuju idejna rješenja naša dva arhitekta koja ćemo ponuditi i vama na izbor i eventualne prijedloge, izmjene i dopune.

Međutim ono što ih zabrinjava je slab odziv donatora, a što se vidi iz tabele koju nam je dostavio blagajnik Udruge Anto Perić rijetki su donatori iz ostalih susjednih mjesta iz kojih je bio značajno veliki broj žrtava koji su također ovozemaljski život završili na ovom zapuštenom grobištu u Garevcu.

Svi su oni ista žrtva i svi zaslužuju isto spomen obilježje za svoje vječno počivalište bez razlike iz kojeg su mjesta tu bili zatočeni.
Iako se žrtve ne mogu mjeriti novcem, mišljenja sam da naši preci, koji leže u ovoj zajedničkoj neobilježenoj masovnoj grobnici, zaslužuju puno više.

P R E G L E D   D O N A C I J A  po mjestima

Mjesto

donacija/EUR

broj žrtava

izvori

Babešnica

0

3

svjedoci

Čardak 

100

20

fra Grga Vilić

Dobrinja

0

33

dr. M.Babić

Garevac

17.007  

251

Modrički župnik

Kladari Donji

155

67

Franjo Jurić

Kladari Gornji   

100

28

Hrvatski žrtvoslov

Kornica

900

25

A. Burić

Kužnjača

0

5

V. Jagustin

Odžak  

100

0

Ž.Kužatko

Okruglić

0

1

J.Jurčević

Orlovo Polje

0

4

garevac.net

Oteža   

0

9

garevac.info

Prud

0

9

Župni ured

Riječani                Donji

0

39

Garevac

Tuzlani ( G.Tramošnica )

0

2

Ratni dnevnici

Vrbovac ( Svilaj )

0

1

brigada NOVJ-a

Živkovo Polje

0

2

sudionica

Ostali donatori

1.020

0

 

Ukupno je uplaćeno

19.282,00           

500

 

Imena donacija za spomen park Garevac 45 možete pokledati klikom ovdje

Stoga bih zamolio mještane susjednih mjesta koja su navedena u ovoj tabeli da se i oni odazovu pozivu Udruge te da zajednički izgradimo dostojanstveno spomen obilježje koje naši stradalnici 75 godina očekuju od nas.
Napomenut ću da su i ugledni poduzetnici i vlasnici tri privatna poduzeće u Hrvatskoj: Gorica d.o.o., ROX Hrvatska i ŽITO Grupa  obećale pomoći ovaj projekt ali da  su vjerojatno zbog gore navedene aktualne krize svoje uplate malo odgodili, ali će sigurno u dogledno vrijeme pristići na račun Udruga Posavskih Hrvata - Garevac45. kao i od vas dosadašnjih i budućih donatora. Ali ipak, i u ovoj sveopćoj krizi, iako ne potječe iz našeg kraja,  nije nas zaboravio nego nas se sjetio jedan veliki čovjek, znanstvenik i humanist, bivši potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, doktor Andrija Hebrang. Hvala na donaciji!

Dragi čitatelji, za svaki vaš budući dar, ma koliki on bio, iskreno se zahvaljuje Udruga Posavskih Hrvata - Garevac45
Upravni odbor Udruge se zahvaljuje dosadašnjim i budućim donatorima te im preporučuje #ostanite doma i čuvajte sebe i druge!

UPLATA DONACIJA OPĆOM UPLATNICOM:

Platitelj

ime i prezime ili naziv pravne osobe , adresa i mjesto

IBAN primatelja  

HR4023400091110940800

Primatelj

UPH Garevac 45 , Cebini 27b , 10010 Zagreb

Model

05

Poziv na broj      

unijeti datum uplate bez točaka

Opis

DONACIJA za spomen-park Garevac45

Za GIP piše Mišo Perak
09.04. 2020.