Garevac
Typography

markov danKonačno nam je došlo proljeće. Poslije dugog sna i odmaranja svi se polagano budimo. Kud god se okrenete, buja novi život, sve je ispupalo i izelenilo. Svaki dan nam nudi nešto novo. Svaka mrvica zemlje nudi novi život.

Uz proljeće nam dolazi i razmišljanjenje o našim zavičajima. Svi se prisjećamo onih nezaboravnih dana provedenih u rodnom mjestu. Uz proljeće nam dolaze i naši blagoslovi polja u Bos. Posavini. Mđu prvima po redu je bio blagdan sv. Marka Evanđeliste «Markov dan» koji je bio zaštitnik većeg broja polja i župa Bos. Posavine, a to su: Novo Selo  (Balegovac), Garevac, Gornji Svilaj,  Plehan i Tišina. Svi se rado sjećamo tih dana prijateljstva, i ugošćavanja dragih nam gostiju.

Da li će mo ove godine ugostiti nekoga? Da li ćemo ove godine moliti za blagoslov naših njiva. Da li ćemo ove godine blagoslivati naše zasijane njive i polja ili ćemo ponovo kao i ovih nekoliko proteklih godina tu radost i čast prepustiti nekom drugom. Žalosno je ako to ponovo učinemo.

Sada imamo sve. Imamo naše povratnike koji su i ovu zimu tamo zimovali. Imamo našeg župnika koji nije više sam kao nekada u našoj župi. Imamo svoju župu i svoj Garevac. Imamo našu ljepoticu koja je do kraja uređena i obnovljena. Govorili smo «Sagradit ćemo još ljepšu nego što je bila». To se i ostvarilo, kažu da nikada nije bila ljepša i da samo čeka nas i naš povratak.

Da li smo se spremni vratiti i nastaviti živjeti tamo gdje su naši djedovi započeli. Nije ni njima bilo lako. I oni su patili, pa zar ne možemo i mi to činiti. Zar je moguće da naš župnik može više voljeti i cijeniti naše mjesto od nas. Kada je mogao on sam tamo živjeti zar se ne možemo i mi njemu pridružiti. Budimo hrabri, skupimo snage i recimo, hoću da idem tamo gdje sam svoj prvi dan ugledao, gdje sam svoj prvi korak pružio, gdje sam se najslađe igrao pa možda i zaljubio.

Ne dozvolimo da vrijeme sve ljepote i osjećaje zatare, nije ono dostojno nas i naših najmilijih koji tamo u grobovima leže. Pa nećemo valda dozvoliti sebi da nas pokopaju u tuđa groblja kada imamo svoje.

Pođimo u susret blagdanu «Markova dana»  u Garevac moliti za blagoslov svojih njiva i polja koji počinje u 11 sati a poslije toga slijedi sv Misa koju će predvoditi i propovjedati naš župnik Filip Brajinović, pođimo zasijati usjeve za sebe i svoju djecu, koja će se tamo najslađe igrati i trčkarati jer njih nemožemo nagovoriti oni steknu taj osjećaj sami po sebi.

Pođimo i ostanimo u svom Garevcu, tamo nam je najljepše bilo, pa neka nam najljepše i ostane.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak