Garevac
Typography

Na inicijativu predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana HVO Modriča Mate Marić i odobrenju lokacije u Garevačkom groblju od strane današnjeg župnik vlč. Ante Stjepanović danas 03.09.2019. godine postavljeno je spomen obilježje u spomen na sve poginule i nestale branitelje 105. HVO brigade Modriča.

Hvale vrijedan projekt, kvalitetno urađen i skupocjeni spomenik po predviđenom planu se trebao postaviti do konca rujna ove 2019. godine. Međutim, na zahvalu izvođaču radova postavljen je dosta prija predviđenog roka.

3

Dakle riječ je o spomeniku na kojem su ispisana sva imena žrtava Domovinskog rata pripadnika 105. HVO Modričke brigade bez obzira iz kojeg su mjesta bili u općini Modriča.

Lijepo je da se izradio i postavio ovoj spomenik, trebao se postaviti i prija jer je on simbol nevinih žrtava Domovinskog rata koji su svoje živote dali za slobodu koju mi danas živimo.

Napomenut ću da je idejno rješenje za spomenik izradio inženjer građevinarstva danas umirovljenik Niko Stanušić koji je ujedno bio i nadzorni organ kod izgradnje temelja i postavljanja spomenika.
Danas za vrijeme postavljanja spomenika na terenu su nazočili: Ivica Andrić, Slavko Josipović, Mato Andrić i Niko Stanušić te djelatnici kamenorezačkog poduzeća.
Uredništvu portala nije poznat naziv kamenorezačkog poduzeća, cijena izrade spomenika i izvor financija jer se nikada nisu spominjali.

Osobno se ograđujem od bilo kakvog komentara, a vrijeme će pokazati da li je spomenik postavljen na pravom mjestu i idealnoj lokaciji te da li je trebalo postaviti i jarbol za Garevačku zastavu.
Inicijatorima, donatorima i svima koji su na bilo koji način sudjelovali da se ovaj spomenik postavi veliko hvala, a poginulim braniteljima vječna slava.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak {jathumbnail off}