Garevac
Typography

Po veoma lijepom i sunčanom danu u srijedu 25. travnja 2018.župa Garevac proslavi blagoslov sv. Marka Evanđeliste i blagoslov polja. Obred blagoslova polja vrlo je star u povijesti Crkve. Računa se da potječe od pape Grgura Velikog iz 590 godine i obično je započinjao na Markov dan 25. travnja.

Postoje različiti obredi blagoslova polja a kod nas se ustalio obred moljenja litanija Svih Svetih i blagoslova na četiri mjesta, počevši od istoka, juga zapada i sjevera.
Na tim se mjestima blagoslivljalo i molilo za Božju zaštitu, križem, jednom svijećom /jedinstvom/, tri svijeće/ trojstvo/ te blagoslovljenom vodom.

Molilo se da nas Bog zaštiti od naših neprijatelja, od kuge glada i rata, te munje grada i zla vremena, te molilo da Bog udijeli svoj blagoslov da Bog udijeli plod zemlji našoj i da te plodove uzdrži.

Od davnina se u Garevcu na Stanušića ledini, gdje postoji jedna mala kapelica, obavljao ovaj blagoslov, a izgradnjom crkve taj se blagoslov obavlja u crkvenom dvorištu. Za ovu zgodu skupljali su se Garevljani iz raznih krajeva i dolazili svojoj rodnoj grudi moleći Božji blagoslov i zaštitu.

19

Tako je bilo i ove godine, premda je sve manji broj mještana kojih je ove godine bilo oko 120 osoba koji su došli za ovu zgodu u svoj kraj, a i drugi mještani ne osjećaju onaj stari običaj druženja i proslave blagoslova polja za obilatim stolom kao nekada davno.
Blagoslov polja su molili župnik Filip i vlč. Marko Stanušić koji je kasnije predslavio i svetu Misu.22

Žalosna je činjenica da su naše njive još uvijek zarasle i da ih vrlo malo Garevljana obrađuje. Ostale su naše njive željne i volova ali i vrijednih ruku ratara i kopača.
A upravo iz tih razloga trebali bi zahvaljivati Boga jer su te naše njive od hranile i školovale tolike generacije Garevljana.22

Na kraju se župni zahvalio svima na dolasku te pozvao na zahvalnost i poziv da mi sa svoje strane učinimo što možemo, a Bog je onaj koji daje da sjeme raste i donosi plod.

Ostale fotografije pogledajte klikom ovdje

ZaPosavinu.org piše Mišo Perak2020