Garevac
Typography

Sveti Nikola je ovih dana posjetio veliki broj posavskih mjesta i župa te svojim darovima razveselio svu dobru dječicu. S obzirom da je Sveti Nikola već star i umoran te više ne može svugdje stići na vrijeme on je i ove godine posjetio župu Garevac kada djeca nisu bila tu te je ostavio darove župniku Filipu koji je obradovao naših šestoro mališana za vrijeme misnog slavlja na drugu nedjelju došašća kada im je uručio darove Svetoga Nikole.

sv nikiola 17

Što kazati? Neka nam zagovor svetog Nikole pomogne da budemo uvijek u životu ispružena ruka svome bližnjemu! Da budemo rijeka zajedništva i mostovi koji nas spajaju.

Da se naučimo cijeniti one koji nas vole, pomagati one kojima je pomoć potrebna, oprostiti onima koji nas povrijede i zaboravite one koji nas ostave.

Jedna od legendi o svetom Nikoli kaže ovako: U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je nekad bogat čovjek, koji je izgubivši carsku službu izgubio i sav imetak. Imao je tri kćeri koje su bile lijepe, ali ih nije mogao udati, te je odlučio trgovati njihovom ljepotom i mladošću tako da nešto zaradi.

One su molile za spas svoje časti i poštenja.

Sveti Nikola je nekako doznao za tu odluku nesavjesnog oca, pa je uzeo vrećicu i napunio je dukatima, umotao u platno i potajno ubacio dukate kroz prozor.

Kad je otac shvatio da ima dovoljno novaca da uda jednu kćer, to je i napravio, ali se onda isti slučaj dogodio i drugi, pa i treći put. Kad je ubacivao novac kroz dimnjak za najmlađu kćer, susjed ga je sustigao i prepoznao Nikolu.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak