Garevac
Typography

Mnogi pa i mi Garevljani zaboravljamo da je Garevac mjesto posebnog pijeteta koje upozorava i opominje i da ga trebamo čuvati kao zjenicu oka svoga govorio je pokojni župnik vlč. Filip. Danas njega više nema pa nema ni takvih razmišljanja jer se nemaju od koga čuti. Još više smo trebali pamtiti njegove riječi jer se od njega moglo dosta toga naučiti.

burica stala dani sjecanjaDok je bio, on je radio i gradio i sve se to postizalo.

Sve je sam plaćao

Plaćao je domaćicu koja je uvijek bila u župnom uredu za one koji su nešto trebali, čistila je i spremala kuću, okopavala vrt i dvorište te čisitla crkvu.
Plaćao je radnike da bi pokosili crkveno dvorište i čistili ga od snijega, obasjao je župnu crkvu reflektorima kao u poznatim velikim gradovima.
Dovršio je obnovu župne crkve i tornja te organizirao proslavu njihove posvete gdje se okupilo po više tisući osoba iz cijele Posavine.
Kupio je i obnovio Burića štalu te je pretvorio u spomen kapelicu gdje se znao često vidjeti s radoznalim hodočasnicima u dvorištu i unutrašnjosti tog objekta, jer je širio istinu i odavao posebnu počast žrtvama tog Posavskog mučilišta. Plaćao je košenje i održavanje njenih zelenih površina kao i izgradnju mokroga čvora.
Uvijek je imao dovoljno novca a nikada ga nije otvoreno tražio.
Sve što je znao kazati rekao bi trebamo to i to i to vam stavljam na srce, ostalo je bilo naša solidarnost.montaza crkva papa

Danas toga više nema, sve o čemu se govori su košenje trave, te kukanja da se nema i ne može.

Danas crkveni dvor nema domaćice koja će vas s osmjehom dočekati i vašu poruku prenijeti župniku, crkveno dvorište kose drugi, a vrt i dvorište crkve uređuju samaritanke iz Novog Sela koje su također plaćene od strane drugih, dok crkvu čiste sjede Garevljanke kao i Burića štalu o kojoj se jedan puta godišnje priča i otvaraju njena vrata uz "Dane sjećanja".

Dakle sve ove gore navedene rashode ne plaća župnik.

Nema se novca!

Danas se ništa ne obnavlja, ništa se ne gradi niti proslavlja, a nema se novca ni za osnovne potrebe i župne režije kaže današnji garevački župnik koji je u našoj župi proveo 8 mjeseci.
Župnik kaže da ga mjesečne režije koštaju 400,oo KM. Od toga daje na telefon 120,oo KM, te crkva i župni dvor 220,oo KM i Burića štala 40,oo KM i da se to sve obračunava kao industrijska električna energija i da plaća duplo više od domaćinstva, i da on nema dovoljno novca da bi svakoga mjeseca pokrio te troškove.

euro crkva

Stoga apeliramo na Garevljane da mu pomognu, da mu vjeruje i da ga razume.

GIP-a više nema da pomogne župniku, pokojnog smo pomagali, jer smo postojali, bili humanitarni, stvarali ideje i širili zajedništvo, ali je drugima i to bilo malo pa su ga rasturili, a sada se koprcaju kao ribe na suhom.
Sretno im bolo.

Za Posavinu org.piše Mišo Perak