Garevac
Typography

U nedjelju 30 svibnja 2021. godine na kraju svibanjske pobožnosti i svetkovinu Presvetoga Trojstva te Dan Hrvatske državnosti služena je komemorativna Sveta misa povodom 76 obljetnice stradanja nedužnih žrtava mučilišta Burića štale i ovoga kraja. Ovo je tradicija koja se neprekidno održava od 2005. godine i manifestacija „Dana sjećanja“ i molitve za sve ne dužne žrtve Burića štale u Garevcu koja se svake godine održava zadnje nedjelje u mjesecu svibnju. Istoga dana se polažu vijenci i cvijeće te pale svijeće u znak trajnog sjećanja za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća ovoga kraja.

dan sjecanja1 2021

Ovo je prigoda da se nazočni puk dostojanstveno i s puno pijeteta u molitvi prisjeti stradanja hrvatskog naroda iz vremena Drugoga svjetskoga rata i poraća, da se sjećanja otrgnu od zaborava i udare trajni pečat za sjećanje na njihovu podnesenu muku.

Već više od jedne i pol decenije svake godine se redovno služi sveta Misa kod Burića štale u Garevcu za sve stradale žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i nedavnog Domovinskog rata.

Na ovoj svetoj Misi uz garevački vjerni puk bilo je i mještana iz drugih mjesta i općina. Bilo ih je iz Donje Tramošnice, Čardaka , Kladara, Kornice, Posavske Mahale, a svi su došli s jednim ciljem, razlogom i nakanom na to mjesto.

4

Mnogi od njih su upalili svijeće kao i predstavnici UPH Garevac 45 koji su upalili svijeće i položili je vijenac u utorak 25. svibnja 2021. na dan stradanja ovih zatočenika.

Svečano misno slavlje za stradalnike Burića štale predvodio je fra Joso Oršolić župnik iz Donje Tramošnice, dobar propovjednik, moćan i vrijedan župnik koji je u kratkom vremenu u župi Donja Tramošnica učinio puno toga kako u duhovnom, materijalnom tako i kulturnom smislu.

Svečano misno slavlje za stradalnike Burića štale predvodio je fra Joso Oršolić župnik iz Donje Tramošnice, dobar propovjednik, moćan i vrijedan župnik koji je u kratkom vremenu u župi Donja Tramošnica učinio puno toga kako u duhovnom, materijalnom tako i kulturnom smislu.

Svi oni koji nisu imali zgodu na taj dan biti u Garevcu na komemorativnoj svetoj Misi kod Burića štale, mogu poslušati  nadahnutu propovijed fra Jose Oršolića koja je vratila "Danu sjećanja" komemorativni smisao koji je nestao prija dvije godine i to u propovijedi garevačkog sina!

Fra Joso je temeljno prikazao stradanje zatočenih mučenika Burića štale istaknuvši navode iz knjige vlč. Vlade Jagustin i sjećanja vlč. Ante Burića koji su pribilježiti u toj knjizi gdje je  kao dječak bio svjedok tih događaja.

Na kraju propovijedi fra Joso nas je sve pozvao da se vratimo na svoja ognjišta kako ne bi postali izdajnici svog naroda.

 

Propovijed u cijelosti možete poslušati ovdje!

Uz fra Josu koncelebrirali su vlč. Pavo Kopić župnik iz župe Čardak i garevački župnik vlč. Anto Stjepanović kao i vjerni puk koji je ovoga dana bio nazočan na ovome mjestu, mjestu posebnog pijeteta koje nas sve obvezuje i opominje.

1

I ove godine misa nije službeno najavljena tako da vjernici iz drugih mjesta nisu bili sigurni hoće li se uopće održati, ali su mnogi došli i nazočili ovoj svetoj Misi tako je da je uz garevački vjerni puk bilo i mještana iz drugih mjesta i općina. Bilo ih je iz Novog sela-Balegovca, Dubice, Čardaka, Kladara, Kornice, Odžaka, Posavske Mahale, Potočana, Svilaja i Tramošnice Donje  a svi su došli s jednim ciljem, razlogom i nakanom na to mjesto.

Na početku mise i ove godine je izostala Garevačka himna. Po svemu sudeći garevački župnik Anto će održati svoje obećanje iz 2019. godina kada je kazao dok je on župnik u Garevcu himna se neće puštati kod Burića štale, i ako je svaka njena riječ namijenjena toj zgradi i njenim žrtvama!

Radi pandemije koronavirusa i zaštitnih mjera ove godine se nije organizirao ručak za vjernike kako se to ranijih godina radilo.

 

Ne smije se zaboraviti da su Garevac i Burića štala mjesto posebnog pijeteta koje obvezuje i opominje! Tu je bilo zatočeno preko 500 Hrvata katolika koji su od 25. do 28. svibnja 1945. bez suda i presude, odvođeni te mučki ubijeni u Poljičkim šumama i obalama rijeke Bosne i Save.

Ove godine se poslije Svete mise molilo opjelo kod križa na platou ispred Burića štale, a ne na masovnoj grobnici, na toj svetoj garevačkoj zemlji, zemlji mučeničkom krvlju natopljenom, krvlju poginulih naših djedova, očeva i braće, naših mučki ubijenih branitelja, koji su ubijeni samo zato što su cijenili i branili svoje, svoj prag i svoju rodnu grudu.

Stoga mi njihovi nasljednici molimo Boga da se to nikada i nikome više ponovi!

opjelo

Poslušajte Garevačku himnu ovdje ako se nije mogla čuti kod mučilišta Burića štale

 

Za Posavinu.org piše Mišo Perak