Grebnice
Typography

grebniceŽupa Grebnica u Posavini proslavila je patron Sv. Jakova Markijskog, jedinog zaštitnika župe u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a koliko mi je poznato i jedinoj župi u državama bivše Jugoslavije. Po lijepom vremenu okupilo se oko 230 vjernika u župnoj crkvi.

Euharistijskom slavlju predsjedao je fra Ivo Bošnjak, župni vikar u župi Dubrave kod Brčko, s kojim je koncelebriralo 16 svećenika i redovnika. Pod sv. misom pjevao je domaći mješoviti zbor. Sve je na početku pozdravio domaći župnik fra Frano Oršolić, iskazavši radost i dobrodošlicu svećenicima i svim nazočnim vjernicima naglasivši da su sveci nama dati za nasljedovanje.


Propovjednik fra Ivo naglasio je Jakovljevu  jednostavnost, vjerojatno je ovu jednostavnost postigao u životu dok je bio pastir stada, jer je rano izgubio oca i ostao je siroče.  Već u 8. godini života bježi svom ujaku, svećeniku, koji ga uči pismenosti i šalje u školu. Jedan rođak mu plaća studij prava u Perugiai. Kao odvjetnik se vraća u svoje rodne Marke. Na putu se zaustavi u Asizu. Godine 1416. ulazi u franjevački red i dobiva ime Jakov. 

Živio je isposnički. Postio je 7 korizmi godišnje, a mesa nikada nije jeo. Spavao je vrlo kratko i nosio je pokorničku odjeću. Kao svećenik rado se posvetio zadaći propovijedanja. Papa Eugen IV. imenovao ga je komesarom Bosne i inkvizitorom Austrije i Mađarske.   Sv. Jakov je bio kao veliki pokornik koji je bio protiv lihve, lakomosti i škrtosti,  poriva koji su zahvatili  i današnjeg čovjeka. Boreći se protiv ovih poriva osnovao je „fondove dobrote“ da pomogne u borbi za prava čovjeka.

U tome može nam njegov primjer pomoći u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Svijet je ispunjen mnogim herezama i krivovjerjima. Moderna hereza ide uništiti još nerođenu djecu, želi uvesti eutanaziju i druge etičke norme relativizirati ili ih potpuno preokrenuti. Mi vjernici moramo se boriti protiv tih poriva današnjeg društva. Čak se i institucija braka želi degradirati i zamijeniti nekim drugim modusima koji nisu prihvatljivi današnjem čovjeku i što je najžalosnije to sve počinje od škola.

Bog želi čovjeka vesela u životu, kako će u ovakvom svijetu  to i uspjeti? Mora nastojati dobrim pobijediti zlo.
Godine 2000-te počela je gradnja nove župne crkve, jer je stara uništena u Dom. ratu 1992.-95. godine. Crkva je danas izgrađena, župni stan kao i popratni objekti. Župa danas ima oko 1100 vjernika u 350 obitelji. Očekivati je da će se još poneko vratiti u Grebnicu u  ovu lijepu posavsku ravnicu.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali.