Grebnice
Typography

Župa Grebnice proslavila je svog nebeskog zaštitnika sv. Jakova Markijskog. Po prilično lošem vremenu okupilo se oko 150-ak osoba u crkvi na sv. misi, kojoj je predsjedao fra Bono Kovačević, župni vikar u Domaljevcu u koncelebraciji sa sedamnaest svećenika i jednim đakonom iz ove župe.

Za vrijeme mise pjevao je župni zbor koji je uzveličao euharistijsko slavlje. Na početku, uobičajeno, sve je pozdravio župnik fra Franjo Oršolić.
Fra Bono u propovijedi je naglasio važnost molitve i žrtve u vjerničkom životu „Mnogi žele Kristovu poruku vjere i molitve ukloniti iz javnoga života.

Sve nam se to na perfidan i licemjerski način servira, često to i ne primjećujemo. Kršćanska Europa sve se više udaljuje od Boga, želeći ga na bilo koji način zaobići. Sveti Jakov Markijski, vaš zaštitnik, branio je pravu vjeru i promicao moralni život među kršćanima od čega današnji čovjek zazire ili iskrivljuje moral i vjeru.

Kao propovjednik u svojim propovijedima udario je po svim porocima onoga vremena, a posebno proti lakomosti, škrtosti i lihve. Da li smo mi danas podlegli ovim porocima? Čini mi se da jesmo. Teško nam je otvoreno ustati protiv slabosti današnjeg čovjeka. Bojimo se da se ne bi s ljudima zamjerili na štetu vjere i morala.

Samo se ponizni ljudi mogu suprotstaviti nepravdama i malverzacijama današnjeg čovjeka. Sv. Jakov bio je ponizan i zbog toga znao je odbiti mnoge laskave dužnosti, kao čast episkopata koja mu je ponuđena u Milanu. Kao što je on propovijedao pravi nauk Kristov, utecimo mu se i mi da propovijedamo samo ono što je volja Božja. Od nas Krist traži trud i napor. Teško nam je od 168 sati u tjednu odvojiti jedan sat za Boga. Jedino ime po kojem se možemo spasiti je Ime Isusovo. Pa idimo tim putem“, završio je propovjednik.

Župa Grebnice, po riječima fra Franje, ima danas oko 320 obitelji sa 710 vjernika. Skoro 4 puta veći je mortalitet nego natalitet. Pastoralni centar sv. Jakova Markijskog čine: župna crkva, pomoćne vjeronaučne dvorane i župni ured i sve se nalazi pod jednim krovom. On je ures župe Grebnice i sve je još u završnoj fazi izgradnje.

Nadati se je da će župljani i dobrotvori sve sretno privesti kraju.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali i upr. župe u Brusnici.

 

{jathumbnail off}