Hrvatska Tišina
Typography

tisina 2014Župa Tišina k. Bos. Šamca proslavila je nebeskog zaštitnika Materinstvo BDM.u subotu 11. listopada.2014.god. Svečanom euharistijskom slavlju predsjedao je fra Blažan Lipovac, župni vikar iz Gornje Dubice u nazočnosti 16 svećenika.

Bilo je lijepo vrijeme a sv. misi nazočilo je blizu 400 vjernika, uz pjevanje Frame iz župe Grebnica. Sve je na početku sv. mise pozdravio domaćin fra Stjepan Živković župnik u prvom redu sve vjernike, svećenike, redovnice i sve predstavnike političke vlasti. 

U propovijedi fra Blažan Lipovac naglasio je kako današnji čovjek u gramzljivosti za ovozemaljskim dobrima doprinosi usamljenosti i praznini čovječjeg srca i nastavio je „Posebno se razvija tehnika, što nije loše, ali sve je skupa teško držati pod kontrolom i svim vladati.

Dolazi do potiskivanja neposrednog komuniciranja koje je samo po sebi nezamjenjivo. Tako sami postajemo bezosjećajni u svijetu nijemih stvari i hladnih strojeva“, i nastavio je propovjednik „U sklopu tih pitanja otvara nam se pitanje i smisao značenja Marijina Materinstva. To je oplemenjeno, profinjeno ljudsko biće, ispunjeno najplemenitijim i najjačim vidom snage, ljubavi koja ima svoj izvorni oblik u majčinstvu.

Ovdje je riječ o MAJCI i majčinskoj ljubavi koja ima svoj izvor u nedokučivoj ljubavi samoga Boga. Stoga Marijino majčinstvo za nas ima sudbinsko značenje odgoja i samoodgoja. Njezino majčinstvo ne prestaje govoriti da je Bog u Isusu Kristu jednom zauvijek porušio ograde i zidove među nama i tako svim ljudima otvorio pristup u božansko zajedništvo sa sobom. No, jasno nam je, da kršćanima nema povratka u osamljenost.

Ima samo hod naprijed, prema onom zajedništvu koje nam je Bog u Isusu obećao kao sretnu budućnost“ i zaključio je „Biti kršćanin znači uvijek iznova doživljavati tu istinu u sebi, vezati svoju povijest uz Isusovu, koračati naprijed, možda umorno, ali strpljivo prema širokom obzorju Božjih obećanja da ćemo jednom, oslobođeni svoje uskogrudnosti i sebičnosti, svi biti zajedno, kao djeca za stolom nebeskog Oca“ završio je propovjednik.

Tijekom rata 1992.-1995.godine srpske su snage teško oštetile župnu crkvu a zvonik minirali. Župnu su kuću opljačkali i uništili.

Danas je sve obnovljeno i izgrađeno. Župa danas broji oko 160 kuća sa 360 vjernika.
Župa je u intenzivnom izumiranju i nestajanju, dva do tri puta veći je mortalitet od nataliteta.
To nam je uglavnom slika Bosanske Posavine.

Ivan Ravlić, župnik u Posavskoj Mahali k. Odžaka