Hrvatska
Typography

Srijemska biskupija se obnavlja u miru i polako

U Zagrebu je održan tradicionalni skup Srijemaca iz mjesta Beška. Već više od tri desetljeća prognani Hrvati iz mjesta Beška u Srijemu (Vojvodina) okupljaju se u Hrvatskoj, svake godine u drugom mjestu, gdje god žive raseljeni župljani. Negdašnji stanovnici župe Svete Male Terezije u Srijemskoj biskupji, okupili su se 16. lipnja 2024. u crkvi Svete Klare u istoimenoj novozagrebačkoj župi. U organizaciji svog Kluba Beščana u sklopu Zajednice prognanih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata u Zagrebu. Njih stotinu i pedeset na tradicionalnom skupu.

Svetu misu je služio prečasni Aleksandar Kovačević, župnik u Beški, u Srijemskoj biskupiji i đakon Stanko Mikulić. Župnik Darko Pužin pozdravio je vjernike i poželio im dobrodošlicu u Svetoj Klari. U propovjedi iz Evanđela, prečasni Aleksandar Kovačević iz Beške, govorio je o Isusovoj riječi o sjemenu gorušice koja dadne plod. Nakon svete mise u obližnjem Društvenom domu Sveta Klara održan je skup raseljenih Beščana iz svih djelova Hrvatske, te iz rodne župe.

" Zahvaljujem vam na odazivu i radostan sam što mi je Božja providnost i naš biskup srijemski dali župu Svete Male Terezije u Beški. Ja sam novi župnik, ovjde sam prvi put, ali budimo most sa zavičajem. Naša Srijemska biskupija obnavlja se u miru i polako. Evo u Maradiku i Beški, polako u crkvu dolazi sve više mladih ljudi. Uskoro bi trebali i obnoviti crkvu, iz fonda prekogranične suradnje. U vašim molitvama i nakanama, sjetite se i nas u Srijemskoj biskupiji i zavičaju vas mnogih,kazao je na skupu prečasni Aleksandar Kovačević, župnik iz Beške u Srijemu.

Mladen Ćavar, predsjednik Kluba Beščana u Zagrebu, pozdravio je svoje članove i zahvaljujući na odazivu, kazao kakao je sljedeći skup nagodinu u Bjelovaru. Ivo Martinović, predsjednik Zajednice prognanih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke u Zagrebu, kazao je kako su Beščani jedni od najorganiziranijih djelova udruge, te su postali most suradnje između Srijema i raseljenih diljem Hrvatske. Program je vodio idejni organizator Mato Jurić.

Treba spomenuti kako je uz župnika iz Beške u Srijemu došlo i nekoliko pravoslavnih vjernika, Srba, koji surađuju sa raseljenim Beščanima i već nekoliko godina dolaze na njihove skupove...

Boris ĆAVAR

skup bescana boris cavar 01

 

skup bescana boris cavar 02

 

skup bescana boris cavar 03

 

skup bescana boris cavar 04

 

skup bescana boris cavar 05