Hrvatska
Typography

U crkvi Svetog Križa u novozagrebačkom naselju Siget, u subotu večer, 26. studenog služena je sveta misa i održan skup prognanih Srijemaca. To je dvadeset i pet godina obilježavanja rada Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke u Zagrebu. Zajednica je to koja okuplja oko četrdeset tisuća prognanih iz Vojvodine, Srbije, raseljenih diljem Hrvatske i svijeta.

srijemci 900

Četvrt stoljeća zajednice koja je glas prognanih Srijemaca.

O zajedništvu i međusobnom pomaganju govorio je u propovjedi otac Rajko Germanović, franjevac koji je inače osjetio progonstvo Vukovara. Kazao je kako su Srijemci pružili ruke jedni drugima i cjelom hrvatskom narodu. Zanimljivo je kako je župnik župe Svetog Križa u Novom Zagrebu, otac Robert Perišić, dok je bio u Virovitici, prije dva desetljeća, služio misu za prognane Srijemce.

Nakon mise, u prepunoj župnoj dvorani, održana je skupština Zajednice Srijemaca, na kojoj je bilo tristotinjak Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata koji žive diljem Hrvatske. Njihovi gosti su bili članovi HKPD „Matija Gubec“ iz Rume u Srijemu. Koncert je održao njihov Veliki tamburaški orkestar. To je orkestar hrvatskog društva koje je staro 113 godina.

Mato Jurić je pozdravio goste i nazočne, među kojima je bio i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik koji često pomaže Srijemcima. Krunoslav Đaković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, kazao je kako ovaj skup treba biti blagdan sjećanja i blagdan zajedništva. Da se ne zaboravi stradanje Hrvata u Vojvodini, a danas da prognani Srijemci i oni Hrvati koji su ostali u Srbiji žive u zajedništvu.

Za Posavinu.org piše i fotografira Boris ĆAVARsrijemci bandic