Hrvatska
Typography

Moji zavičaji Moslavina oživljena 2

U sklopu 3,gestivala knjige u organizaciji Matice Hrvatske Zagreb, u dvorištu Matice Hrvatske u Zagrebu nastupilo je nekoliko književnika iz Hrvatske i BiH. U nedjelju 9. lipnja na završnici festivala MH održana je promocija nove knjige Đure Vidmarovića, hrvatskog književnika: "Moji zavičaji Moslavina oživljena 2 ". Riječ je o drugoj knjizi "Moslavina oživljena 2" Đure Vidmarovića. Knjiga je to velikog formata na 340 stranica. Objavljena je u nakladi ogranka MH Kutina. Ondje autor detaljno opisuje svoj zavičaj Moslavinu, kroz pero književnika.

Na početku promocije Đuro Vidmarović je kazao kako je Moslavina bila podjeljena teritorijalno i politički. Hrvatska kulturna javnost malo zna o Moslavini. Ondje se govori kajkavski u tri izričaja, što je malo poznato.
"Đuro Vidmarović kao književni kritičar u knjizi o Moslavini obratio se svima, bez ikakve politike. Đuro, kao i Moslavina imaju tri zavičaja, Zapadnu Slavoniju, Lonjsko polje i Moslavinu. Ovo je zavičajna književnost. Prmjerice, bilo je i napada, autor spominje svećenike i književnike koji su nekad bili "nepodobni" a kvalitetni su književnici. Želja je nam nastaviti pisati o našem zavičaju," kazao je Dražen Kovačević, urednik knjige "Moslavina oživljena 2".

"Istina je da sam spomenio "odbačene" svećenike i književnike, jer su javnosti nepoznati. Trebalo je pročitati 330 književnih jedinica i sve obraditi u knjizi. Političari imaju novac, ali takav posao njih ne zanima. Ovo nije monografija, nadam se da će netko od mlađih ljudi napisati povjesnu i književnu monografiju Moslavine u budućnosti, kazao je Đuro Vidmarović na promociji.

Uime Matice Hrvatske ogranak Kutina, Matea Paripović, je kazala kako je ovo druga knjiga Vidmarovića, a bude i treća uskoro. Jer, autor piše zbog ljubavi prema svom zavičaju. Sve je potkano dokumentima...

Boris ĆAVAR

 

duro vidmanovic moslavina 01

 

duro vidmanovic moslavina 02

 

duro vidmanovic moslavina 03

 

duro vidmanovic moslavina 04

 

duro vidmanovic moslavina 05