Kornica
Typography

cordas lusoKORNICA/BANJA LUKA - Prija dvije godine Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica je dodijelilo novčana sredstva za podizanje voćnjaka u selu Kornici općina Šamac gospodinu Petru Luši.

Danas 06. ožujka 2014. gospodin Lušo je razgovarao s ministrom Čordašom u njegovu uredu o projektima Ministarstva u protekloj godini gdje je  ministar Čordaš osobito istaknuo značaj pružanja potpore održivom povratku.

Ministar je Lušu upoznao o projektima koje je Ministarstvo financiralo tijekom prošle 2013. godine i podsjetio da će uskoro biti raspisani Javni natječaji Ministarstva i za 2014. godinu, te izrazio očekivanje da će se i ove godine prijaviti povratnici sa dobrim poslovnim idejama, koji bi, kao i Lušo, doprinijeli razvoju svojih zajednica.

On je kazao da je upoznat sa dostignućima koja je Lušo ostvario na svom poljoprivrednom gospodarstvu, te istaknuo da ga raduju priče o ljudima koji su se vratili na svoja imanja i pokrenuli sopstveni posao. Kao posebno dostignuće naveo je činjenicu da su na Lušinom gospodarstvu uposleni i drugi povratnici, čime se uvećava efekt uloženih sredstava Ministarstva.

Isto tako ministar je govorio i o drugim projektima koje Ministarstvo realizira na području Republike Srpske kao što su Regionalni stambeni program kojim će u Bosni i Hercegovini biti osigurana trajna stambena rješenja za po 1.800 obitelji iz reda svakog od konstitutivnih naroda i ostalih, te o Projektu rekonstrukcije stambenog fonda (OPEC- Fond za međunarodni razvoj – OFID) koji se financira iz sredstava kredita u iznosu od 7 milijuna američkih dolara, od čega će za Republiku Srpsku biti izdvojeno 3.237.500 američkih dolara, a kojim će biti osigurana trajna stambena rješenja za 177 obitelji u 33 općine Republike Srpske, te za jednu obitelj na području Brčko distrikta.

Ministar Čordaš je rekao da se, zahvaljujući redovnim proračunskim iz sredstava Vlade Republike Srpske i drugim spomenutim projektima, otvara mogućnost za veliki broj ljudi koji žele da se vrate da im se obnove njihove stambene jedinice i da pokrenu samostalne djelatnosti kojim bi sebi stvorili prihode i ekonomsku stabilnost.

Petar Lušo se zahvalio ministru na sredstvima koja su mu dodijeljena 2012. godine, te je upoznao ministra o dosadašnjim rezultatima svojih aktivnosti, kao i sa mogućnostima proizvodnje voća u Kornici, te istaknuo da ovo područje ima veliki potencijal kada je u pitanju voćarska proizvodnja.

Lušo je kazao kako su mu sredstva Vlade Republike Srpske djelomično omogućila da u Kornici zasadi jabuke na 4,5 hektara površine, te je ministra upoznao i o manjoj fabrici za preradu voća koju je izgradio 2013. godine, a u kojoj je tokom protekle godine rađen jabukov sok iz voćnjaka koje je ranije imao.

Lušo je kazao kako u uzgoju i preradi voća vidi mogućnost i za druge povratnike u općinu Šamac da ostvare  svoje prihode, a govoreći o pomoći koju je dobio, istaknuo je  da je ovim sredstvima pružen poticaj razvoju njegovog gospodarstva, ali da ta pomoć ima i širi utjecaj, jer on u svojoj fabrici i u proizvodnji zapošljava i druge povratnike te veći broj obitelji indirektno ostvaruje prihod iz ovog projekta.

Petar je izrazio zadovoljstvo što je Vlada Republike Srpske prepoznala značaj pružanja potpore održivom povratku, te nadu da će i drugi povratnici zahvaljujući ovim sredstvima da ostvare svoje poslovne ideje i stvore sebi uvjete za ostanak na svojim ognjištima.

PRESS Posavina.org