Kornica
Typography

kornicani 2014KORNICA - Prognanici posavskoga sela Kornica, u župi Gospe Žalosne u Čardaku, po sedmi put, okupili su se prve subote u kolovozu kako bi molitvom i zajedničkim druženjem pokazali da nisu zaboravili svoj rodni kraj. Svetu misu, uz sudjelovanje oko 350 vjernika, na seoskom groblju predslavio je vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika.

Dobrodošlicu svima najprije je zaželio župnik vlč. Pavo Kopić te ukazao na simboliku okupljanja uz grobove predaka. U prigodnoj propovijedi, vlč. Vajdner je govorio o Božjem providonosnom vodstvu ljudske povijesti posebno istaknuvši kako Bogu uvijek više i bolje daje čovjeku nego on to može i zamisliti.

U tom smislu je potaknu nazočne na promjenu perspektive gledanja svakodnevice uzdajući se u Božju svemoć. Pozvao je sve prognane da ljubav prema svojoj rodnoj grudi prenose i na mlađe generacije. Na kraju Mise položeni su vijenci uz spomenik na kojemu je ispisano 58 imena Korničana poginulih u Drugom svjetskom i 14 u posljednjem ratu.

Potom je gosp. Petar Lušo, u ime mjesne zajednice pozdravio nazočne i istaknuo kako je u ovom selu kršćanska nada već dobila konkretne oblike koji mogu biti poticaj i drugima na odvažnije zalaganje u očuvanju vrijednosti ovoga podneblja.

Nakon Mise uslijedilo je druženje i narodno veselje koje je okupilo oko 1 000 gostiju. Sav prihod od slavlja bit će doniran za pomoć poplavljenim područjima u BiH.

Preuzeto s: Katolička tiskovna agencija