Kultura
Typography

BRČKO-ŽUPANJA - Nakladnička kuća ESSEGG iz Županje objavila je prije nekoliko dana novu knjigu Ante Pranjkića naslova Malenošću do nebeskih visina. Radi se o  djelu u kojem je opisan lik i djelo istaknutog bosansko-hercegovačkog franjevca, teologa i misionara fra Augustina Augustinovića.

On je prvi koji je među Hrvatima doktorirao biblijske znanosti, a pored znanstvenog rada istakao se kao pastoralni djelatnik u dalekoj Venezueli, gdje je prije desetak godina pokrenut proces za proglašenje blaženim.

Na početku djela autor opisuje duhovnost fra Augustina Augustinovića još za vrijeme najranije mladosti. Najprije opisuje bosansku Posavinu kao tradicionalnu katoličku sredinu u kojoj je fra Augustinova duhovnost mogla doći do izražaja, a potom opisuje period od ređenja za svećenika, znanstvenog rada u Rimu i Jerusalemu te odluci za odlazak u daleku Venezuelu.

Potom u četvrtom dijelu knjige Pranjkić govori o fra Augustinovu djelovanju u dalekoj Južnoj Americi te o samom pokretanju postupka za proglašenje blaženim. Djelo obiluje podatcima iz autentičnih dokumenata, koji do sada nikada nisu bili objavljeni. Riječ o osobnim pismima, dnevniku fra Augustina Augustinovića te dokumentima iz Arhiva  Vicepostulature za proglašenje blaženim fra Augustina Augustinovića.

- Iduće će se godine navršiti sto godina od kako se u malom selu Prijedor, smještenom ispod povijesnog lokaliteta Zidine u Gornjoj Skakavi, rodio jedan od najcjenjenijih bosansko-hercegovačkih misionara, fra Augustin Augustinović, koji je 1998. godine u dalekoj Venezueli umro na glasu svetosti. Ovim svojim radom pokušao sam osvijetliti lik čovjeka koji je ostavio veliki trag u misionarskom, ali i znanstvenom pogledu.

Kao misionar živio je oko 50-tak godina izvan Domovine, a u znanstvenom smislu objavio je vrlo značajna teološka djela, poput Povijesti Isusove, objavljene na 40-tak svjetskih jezika. Zapravo, riječ je o čovjeku koji je postao nadaleko poznat a u njegovu zavičaju je njegov rad i dalje obavijen velom tajne.  

Osnova za ovaj rad bila su mi tiskana djela i objavljeni novinski članci, ali prije svega njegova do sada neobjavljena osobna pisma koja je u  50 godina svog izbivanja iz Bosne ponosne slao rodbini i prijateljima.

Veliku količinu podataka saznao sam i iščitavajući novinske članke koje su pisali fratri Bosne Srebrene, ali i iz dokumenata Vicepostulature za proglašenje blaženim fra Augustina, kazao je autor ovog djela Anto Pranjkić.

Za Posavinu.org piše Anto Pranjkić