Meditacije sestre Augustine
Typography

Sjetva i žetva. To je Božji način rada u svemu što čini. Samo čovjek je u stanju poremetiti plan Božji i zasijati kukolj na njivi života.
Poštovani čitatelju, bili mi svjesni ili ne, pred vratima smo korizme. Pozvani smo dakle na sjetvu i žetvu. Pozvani smo da u korizmi nešto posebno napravimo, da zaoremo neku osobitu brazdu svoga života, da ju zasijemo milosrđem i blagošću prema drugima.

Da praštamo i ne osuđujemo. Da posijemo novo sjeme u dane korizme, jer, nad svima nama lebdi ona Isusova riječ koja zove: "Kraljevstvo Božje je pred vratima, obratite se i vjerujte Radosnoj vijesti. Vjerujte evanđelju!" Ili ono: "Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti". I nije to sve, korizma je vrijeme velikih obećanja i nada, ali i zaokret života koja poziva na priznanje i odricanje od grijeha kao i oprost onima koji su nas povrijedili. Ali korizma je i vrijeme milosrđa. Međutim, činjenica je da smo često i sami satrveni od tereta svoje krivnje. Ne vidimo izlaza. Ali, znaj, jedna je istina, Krist je raskinuo i naše okove, skinuo terete krivnje grijeha i sve nam oprostio. Pokazao je da je velik Bog i Sudac svega svijeta. On je Otac i ostaje naš Otac koji brine za nas. Vjeruješ li u tu činjenicu? Ja vjerujem. Povjeruj i ti.

sjetva i zetva 900

A o drugoj Prispodobi Isus kaza; „ S kraljevstvom je nebeskim kao sa čovjekom koji posija dobro sjeme na svojoj njivi. Dok su ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posija ljulj po žitu i ode“.
Kao prvo, princip sjetve i žetve je tvoj život. Posijao si sjeme i požeo žetvu. Metoda sjetve i žetve je također metoda koju trebaš primijeniti pri radu na njivi svog života, jer Gospodin često opominje kada kaže; "Sine moj, pazi na moje riječi, prigni uho svoje mojim besjedama. Ne gubi ih nikad iz očiju, pohrani ih usred srca svoga. Jer su život onima koji ih nalaze i ozdravljenje svemu tijelu njihovu. A svrha svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život."

I zato se ponavljam, sjetva i žetva je Božji način rada u svemu što čini. Samo čovjek je u stanju poremetiti plan Božji i zasijati kukolj na njivi života.
Dakle, sjeme je posijano u zemlju naših srdaca. A kako po nama riječ dospije u zemlju života? Riječ slijedi srce, pogled i osluškivanje. Da, da upravo tako. Sve stvari u životu prolaze dubinom bića, slijede srce i odlaze u koru velikog mozga.

Nakon što je sjeme posijano u zemlju, rast će i proizvesti žetvu. Ako se radi o dobrom sjemenu, ono će proizvesti dobru žetvu. Međutim, ako ne čuvaš tlo, u njega će biti posijano i neželjeno sjeme, ljulj i iz njega će početi rasti korov stvari koje ne želiš. No u jednom ili drugom slučaju, dobrom ili lošem, dobit ćeš žetvu.

sjetva i zetva
Važno je riječ Božju slušati, razumjeti i rod donositi. Stoga, vrijeme korizme je vrijeme u kojemu posebno osluškujmo Riječ Pisma s poniznim i otvorenim slušanjem riječi Božje da je tijekom korizmenog vremena upijamo i upijemo te tako trajno donosimo duhovne plodove u skladu s naviještanjem, razumljenom i prihvaćenom riječju Božjom. Time prihvaćamo kraljevstvo Božje i pridonosimo da ono raste u nama i svijetu u kojemu živimo.

I što je drugo Kraljevstvo Božje, nego podlaganje Bogu poput Isusa i računanje s Bogom u ljudskom i zemaljskom životu, jer Isus reče, ostavite i ljulj i pšenicu da raste do žetve, jer da ne biste čupajući ljulj počupali i pšenicu.
I neka, dragi prijatelji korizma bude trenutak kada kroz koji putujemo i postajemo novo stvorenje i zato radujmo se životu i pružimo ruku milosrđa jedni drugima po opraštanju i ljubavi.

I završit ću riječima pjesme „ U vrtu „ Phil Bosmans – Bog mi stalno pruža svoje ruke pune cvijeća. Posvuda život. Život u zraku. Život u zemlji. A ja pomislih, mjesto na kojem stojim, sveto je tlo. Raj je ovdje u blizini!

Pripremila s. Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove