Mišo Perak
Typography

U posljednje vrijeme se sve se viša priča kako su u Švicarskoj porezne Uprave počele slati pozive građanima RH i BiH koji posjeduju nekretnine u tim zemljama, za naplatu poreza na nekretnine, jer ih ljudi do sada nisu prijavljivali poreznoj upravi u Švicarskoj.

Kako se priča porez se naplaćuju od 2005. godine, te koji nisu prijavili imovinu u RH ili u BiH, prijete kaznenom prijavom za utaju poreza na nekretnine.
 
Jasno nam je da Hrvatska izmjenjuje podatke na svu našu imovinu sa Švicarskom i stoga je poželjno da se raspitate o ovome problemu da nam kazne ne budu drastične, te je možda najbolje da sami podignimo prijavu (selbstanzeige), jer su tada novčane kazne puno manje. Ukoliko se pitate zašto su tek sada Švicarci počeli s naplatama, mišljenja smo da je to zato što je RH skupila sve podatke od legaliziranih objekata u zadnje 3 godine. Međutim i ovaj porezni zakon nije nastao slučajno, to je red stvari koje su se dogodile i koje su se morale dogoditi ulaskom Hrvatske u EU i sređivanjem raznih Uprava.

Što se tiče nekretnina koje posjedujemo u Hrvatskoj (a i BiH), mnogi bi se Hrvati iz Švicarske uskoro mogli naći u problemima. Ukoliko zaživi ovaj planirani porez na nekretnine tada će biti teško uzdržavati često neiskorištene i velike kuće i na njih plaćati porez. Nadalje, ako živite u inozemstvu i ne plaćate porez u Hrvatskoj, te će se kuće tretirati kao "luksuz" i bit će sigurno oporezovane drukčije od onih u kojima žive i rade hrvatski porezni obveznici.
 
Isto tako činjenica je da većina iseljenika nigdje nije prijavila da ima nekretninu u Hrvatskoj i pred postavlja se da nije problem ako imate stan ili kuću za odmor u Hrvatskoj i to niste uveli u poreznu prijavu (Steuererklärung), međutim, ako imate apartmane za iznajmljivanje i ostvarujete dohodak, tu već nastaje određeni problem. Poželjno bi bilo za svakoga što prije regulirati sve te obveze jer, ulaskom Hrvatske u EU, dolazi do sve obimnije razmjene podataka između Hrvatske i Švicarske.

Osobno do sada nisam čuo za ovaj problem, ali ako je ovo istina to će biti stavljanje soli na svježu ranu našim građanima koji dolaze iz RH i BiH uz napomenu da mi je porezni savjetnik još prija desetak pa i više godina kod popunjavanja poreza upozoravao da bi bilo poželjno prijaviti nekretnine.

Na moj komentar da su te nekretnine izgrađene ili kupljene novcem kojeg sam zaradio u Švicarskoj i na njega uredno platio porez nismo više o tome pričali iako mi je jasno da je porez na nekretninu nešto drugo.

Dakle, živimo i radimo u lijepoj i uređenoj državi i poštujemo njene propise, ali poštujmo i propise RH i BiH, posebno ako se u njih planiramo jednog dana vratiti.

Za GIP piše Mišo Perak

Napomena: Sve što je izneseno u ovom tekstu su interpretacija autora, a ne službeni stav nekih ustanova.{jathumbnail off}