Modriča
Typography

U četvrtak 14. svibnja 2015. smo proslavili Uzašašće Gospodinovo ili Spasovo, za nas vjernike  „drugi Uskrs'“, blagdan koji se slavi 40 dana poslije Uskrsa.

kladari donji spasovo

Prema Svetom pismu, Isus je 40 dana poslije uskrsnuća ostao na zemlji i ukazivao se apostolima. Na četrdeseti dan javio se svojim učenicima u Jeruzalemu. Rekao im je da ostanu u gradu i čekaju dolazak Duha Svetoga. Zatim ih je poveo na Maslinsku goru, podigao ruke i blagoslovio ih.Počeo je pred njihovim očima uzlaziti na nebo, a oblak ga je zaklonio i više ga nisu vidjeli.

 Dok su apostoli gledali na nebo, ukazala su im se dva anđela u bijelim haljinama i rekli: „'Galilejci, zašto stojite i gledate u nebo? Ovaj isti Isus, koji je uznesen na nebo između vas opet će se vratiti isto onako kako ste ga vidjeli da odlazi na nebo.“

Blagdan Spasova naši susjedi iz Donjih Kladara posebno štuju,  jer taj dan proslavljaju i blagoslov polja. Stoga je za njih taj dan poseban jer se uz mještane, susjede i pristigle Kladarce i goste slavi sveta euharistija i moli Gospodinu  za plodove zemlje.

U znak poštovanja i zahvalnosti na plodovima zemlje Majci Božijoj Mariji, Gospi Žalosnoj, Kladarci dadoše napraviti kapelicu kod koje se svake godine okupe i slave svetu euharistiju..

Ove godine je svetu misu na kojoj se okupilo preko 300 vjernika po veoma lijepom vremenu predvodio Čardački i njihov župnik vlč. Pavo Kopić zajedno s vlč. Bartolom Lukić Kladarskim sinom koji svake godine za ovaj dan dođe u svoje Kladare.

Poslije svete mise se u  veselju i radosti kod svake povratničke kuće blagovao svečani ručak kojega vrijedni mještani spremili  za sebe i svoje goste.

Za GIP piše Mišo Perak{jathumbnail off}