Modriča
Typography

Premijer Plenković: Mještani Garevca, Kladara i čardaka nisu zaboravljeni. Vlada RH će razgovarati s nadležnima da se trasa izmjesti

 Piše: Anto PRANJKIĆ

Na 187. sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je započela danas, 31. listopada 2019. godine premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković obavijestio je javnost kako je Vlada Republike Hrvatske upoznata s problemima Hrvata u Garevcu, Kladarima i Čardaku oko autoceste koja treba ići kroz ova sela, naglasivši da je ministar Butković upoznat sa problemom, a da će Vlada RH voditi računa i razgovarati sa nadležnim da se trasa autoceste izmjeni.

Plenkovic 3

Ovim potezom premijera Plenkovića mještanima Garevca, Čardaka i Kladara dana je poruka kako nisu sami a nadležnima za gradnju ceste da će Vlada Republike Hrvatske nastaviti voditi računa o položaju i životu Hrvata u Republici Srpskoj.

Predsjednik MZ Garevac Vlado Tokić je neposredno nakon što je čuo informaciju za naš portal izjavio :
- Nadali smo se da ćemo dobiti potporu Republike Hrvatske i drago nam je što je premijer Plenković prepoznao naše probleme i priskočio u pomoć. Posebno hvala njemu i zastupniku Mišiću koji je govorio u Saboru RH i obavijestio premijera o našim problemima. Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i državnom tajniku Milasu sa suradnicima. Naravno i svima drugima, koji su nam izašli u susret: našim predstavnicima u organima RS, načelniku općine Modriča, itd... To nam je veliki vjetar u leđa kako bismo mogli konstruktivno doprinijeti da se cesta izgradi i da mi sačuvamo svoje domove koje smo odricanjem i zalaganjem uspjeli sagraditi nakon što su bili srušeni. Ovo je znak da nismo prepušteni sami sebi, kazao nam je predsjednik MZ Garevac Vlado Tokić.

Podsjetimo, Garevac je mučeničko mjesto još od 1945. godine kada je u Burića štali ubijeno 558 Hrvata Posavine, pa preko 1992. godine kada su morali napustiti svoje mjesto, a domovi su bili potpuno uništeni. Uspjeli su obnoviti 80 obiteljskih kuća, izgraditi crkvu, urediti osnovne uvjete za život i vratiti se. Sredstvima donatora i Vlade RH izgrađena je i Napretkova Otvorena kuća – Centar za mir i dijalog.