Nada Koturić
Typography

Ivo Gregurević, velikan hrvatskog filmskog glumišta, zaljubljenik svojeg rodnogakraja, te velike mu ljubavi, podario je svojoj Posavini najveću kulturnu manifestaciju. U svojem prepoznatljivom stilu džentlmena rodnom je kraju darovao, ni manje ni više, već jedinstveni, baš kao što je i on, filmski festival „Dane hrvatskog filma“. Orašje i Županija Posavska prigrlili su filmski festival kao svoju najveću i najradosniju kulturnu manifestaciju koja traje u neprekinutom nizu već 25. godina, kao najljepša filmska priča Posavine i postao je, svi se slažu, jedan od najznačajnijih kulturnih brandova Posavine po kojem je Orašje postalo prepoznatljivo u široj regiji.

Magija velikog ekrana s početkom rujna stiže u Posavinu unatoč koronavirusu koji nas sve čini pomalo nervoznim, a ravnu Posavinu uznemirava u svojoj jednostavnosti življenja. Na poziv organizatora festivala okupit će mali broj filmaša, glumaca, redatelja, scenarista, djelatnika iz filmske industrije, te osoba iz javnog života, svijeta politike, kulture, sporta i Orašje pretvoriti u kulturno središte regije. Filmska tradicija se nastavlja, no ovoga puta uz izvanredne mjere. Sadržaji su značajno smanjeni kao i broj uzvanika. Svečana akademija bit će u znaku velikana hrvatskog filma Ive Gregurevića i značajne obljetnice, 25. godina filmskog festivala u Orašju kojeg je Ivo inicirao i ogromnom ljubavlju prema svojoj Posavini vodio punih 23. godine. Održatće se 31.kolovoza na prostoru ranča na otvorenom uz Savu, a projekcije filmova održat će se od 31. kolovoza do 5. rujna.

Filmovi koji će se prikazati na 25. DHF-u bit će, tvrde iz Organizacijskoga odbora na čelu sa Iljom Benkovićem, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera zbog kojih nećemo moći ugostit puno veći broj filmaša.

filim orasje1

Zajednički imenitelj svih filmova koji će biti prikazani u Orašju je Ivo Gregurević, jer je njegova briljantna gluma obilježila sve filmove. Iz hrvatske filmske produkcije bit će prikazan filmovi: „Sokol“ redatelja Branka Schmidta, „Ideš - idem“ u režiji Ljube Zdjelarevića, „Mater“ redatelja Jure Pavlovića, „Glas“ Ognjena Sviličića, film „Koja je ovo država“ Vinka Brešana i „Dnevnik Diane Budisavljević“ redateljice Dane Budisavljević.
Prikazat će se i jedan film iz bh filmske produkcije „Pun mjesec“ Nermina Hamzagića.

 

Prva filmska radionica

Jedan od festivalskih sadržaja za koje Hrvatska matica iseljenika i Centar za kulturu Orašje, očekuju da će postati tradicionalni jeste Filmska radionica uz sudjelovanje filmaša regije. -Na tragu tradicionalnog okupljanja filmaša i ljubitelja filmske umjetnosti na filmskom festivalu u Orašju i njegovom bogatom programu, osmislili smo filmsku radionicu u kojoj sudjeluju Hrvatiiz domovine, BiH i iseljeništva, te predstavnici hrvatskih manjina. Radionica će se održati uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića od 27.kolovoza do 1. rujna 2020.g, pojašnjava nam Nives Antoljak, koordinatorica ovog projekta ispred HMI Zagreb.

filim orasje1

Filmska radionica započinje prije otvaranja 25. Dana hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ u Orašju.-Zadnjega dana će se u sklopu festivala prikazati i film sudionika. Cilj radionice je mlade buduće filmaše upoznati s procesom stvaranja filma, montaže, produkcije i distribucije. Filmska radionica novi je projekt HMI-ja kojim pokazujemo da i u doba koje nam nosi nove izazove programi idu dalje. Mogu kazati da vlada velika zainteresiranost za ovu filmsku radionicu jer filmski festival u Orašju već je odavno postao prepoznatljiv u filmskim krugovima kao mjesto koje u rujnu posjete sve značajnije osobe u svijetu filma, glume, kazališta i uopće umjetnosti,kazala na je Antoljak.
   
Za Posavinu.org piše Nada Koturić