Nada Koturić
Typography

Svaki obilazak jednog od najmanjih sela Grada Orašja – Kostrč sa oko 800 žitelja, daje nam brojne povode zbog kojih rado progovaramo o njegovim posebnostima. Kao što su Vidovice posebne po najvećem broju, čak preko 100 crkvenih zvanja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, tako je i selo Kostrč iznjedrio najveći broj učenih i poznatih u svijetu osoba.

S obzirom na broj stanovnika Kostrč ima najveći broj visokoobrazovanih osoba, njih oko 40 među kojima čak 8 doktora znanosti. Veliki je i broj duhovnih zvanja (oko 30) koje je iznjedrilo to posavsko mjesto.

kostrc01

O Kostrču

Kostrč je u sastavu Županije Posavske, a okružuju ga Tolisa, Matići, Donja Mahala i Ugljara. Priča ne bi bila potpuna ako se ne spomenu njegove najvažnije značajke. -Prva područna škola u Kostrču započela je s radom 1971.godine, a danas djeluje kao područna u sklopu OŠ fra Ilije Starčevića Tolisa. U selu imaju i obnovljeni Dom kulture, nogometni stadion. Zaljubljenike nogometa okuplja HNK Kostrč, pojašnjava predsjednik mjesne zajednice Marko Živković. S ponosom nam u mjesnoj zajednici ističu da je klub utemeljen 1951.g. Ovih su dana održali i svoju tradicionalnu Kostrčku nogometnu noć. U klubu još uvijek pamte vrijeme kada je HNK Kostrč igrao protiv Širokog Brijega i poznatog nogometaša Stanka Bubala. Sada nastupaju u prvoj županijskoj ligi.

kostrc03

Sv. Anto Padovanski

Mještani Kostrča su u velikoj mjeri oslonjeni na franjevce u župi Tolisa, crkvu UBDM i duhovno središte samostan na Raščici, jer Kostrč se zapravo naslanja na Tolisu ili obrnuto. Žitelji Kostrča zavjetovali su se dvojici velikih svetaca, sv. Anti Padovanskom i sv. Anti Pustinjaku u čiju čast su izgradili dvije kapele. U selu s pietetom govore o Domovinskome ratu, jer čak13 branitelja i 5 civila položilo je živote u obrani. Danas mjesto živi uobičajenom svakodnevicom dijeleći sudbinu ostalih prostora Županije Posavske koje nije zaobišao val iseljavanja. Drugi su dom našli na zapadu, ali svaki blagdan redovito se obilaze rodni kraj tako da je ovih dan mjesto gotovo udvostručilo broj stanovnika.

Za Kostrč moj

Vrijedne i kreativne Kostrčanke također su vrijedne isticanja. Make, majke, kćerke, domaćice, profesorice, studentice sve ih spaja ljubav prema svojem posavskom mjestu, Kostrč, pa su tako i nazvale svoje druženje „Za Kostrč moj“. Naše žene zaslužuju posebno mjesto i isticanje, jednoglasni su u mjesnoj zajednici. Zajedničku nit Kostrčanke nalaze u organiziranom druženju, a odredile su jednu večer u tjednu za sebe. Okupljanje je četvrtkom u mjesnom Domu kulture na svom druženju uz čikvinu i poručuju nam, sve žene su dobrodošle i iz drugih mjesta. Imaju i svoje sportske dane. Često humanitarno pomažu koliko mogu i sudjeluju u svim aktivnostima svojega mjesta.kostrc02

Kostrčki vrabac

Stariji su uvijek znali kazati da je dan bez smijeha i radosti, izgubljen dan, stoga Kostrčani žele zadržati osmjeh na licima mještana kroz manifestaciju simpatičnog imena: Kostrčki vrabac. Ove godine obilježavaju jubilej, čak sedam ipol desetljeća. U Kostrču je još 1. svibnja 1948.g. održana humoristično-satirična priredba, a od tada do danas samo se proširivala i dobivala na sadržajima. Njoj u čast objavili su i monografiju. -Kulturno-zabavna i sportska fešta svake godine odvija se prvi svibnja na lokalnom nogometnom stadionu.

Davno smo prerasli lokalne okvire pa su u ranim jutarnjim satima na stadionu ne okupi cijelo selo, već i brojni mještani okolnih sela. Sve je zapravo jedna velika fešta druženja kroz tradicionalne sportske igre u kojima mještani odmjeravaju snage u starim sportovima, trčanju u vrećama, potezanju konopa i sličnim igrama koje su bile prije ere interneta i društvenih mreža, kaže nam u ime organizatora Goran Živković, predsjednik HNK Kostrč.kostrc04

Zaigra se i posavsko izvorno kolo, zasvira violina i šargija a cijeli događaj prate i neizbježne posavske gastro-delicije. Manifestacija je iznjedrila i glasnik, svojevrsnu publikaciju sa tekstovima o(ne)zgodama mještana između dvije proslave. Događaji ispričani u stihovima obrađuju razne dogodovštine koje se javno čitaju na dan slavlja, što je uvijek praćeno burom smijeha. A oštrica Vrabca često dotakne i kostrčke neženje, a njih je oko 50-tak, kao još jedna posebnost mjesta.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić